Prijedlog bivših generala
59

Netanyahu razmatra plan iseljavanja Palestinaca sa sjevera Gaze kako bi okupirali i izgladnjivali Hamas

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmatra plan da sve palestinske civile istjeraju iz sjeverne Gaze, uključujući grad Gazu, kako bi okupirali Hamas i prisilili na oslobađanje talaca.
Nejasno je koliko je Palestinaca sjeverno od okupiranog Netzarim koridora, koji dijeli Gazu na dva dijela, ali se broj procjenjuje na stotine hiljada.

U planu se ne pominje da li, kada i kako će civilima biti dozvoljen povratak u sjevernu Gazu. Nakon gotovo godinu dana rata, bez dijela Gaze imunog od izraelskih zračnih napada, Palestinci sve više ne žele poslušati izraelske zahtjeve da se presele.

Ova ideja dolazi od grupe penzionisanih izraelskih vojnih generala, koji su je zvanično predstavili izraelskoj vladi i parlamentarnom odboru. Cilj je, kažu, iskoristiti opsadnu taktiku da izgladnjuju borce Hamasa i natjeraju ih da oslobode 101 taoca koji se još uvijek drži na teritoriji.

"Oni koji odu dobit će hranu i vodu", kaže Giora Eiland, penzionisani izraelski vojni general koji je predvodio prijedlog, u videu objavljenom na internetu ranije ovog mjeseca.

"Ali za sedmicu dana cijeli teritorij sjevernog pojasa Gaze postat će vojna teritorija, a na ovu vojnu teritoriju, što se nas tiče, na nju neće ulaziti nikakve zalihe", dodao je.

Izraelski nacionalni emiter Kan, podružnica CNN-a, izvijestio je u nedjelju da je Netanyahu, na sastanku iza zatvorenih vrata s Komitetom za vanjske poslove i odbranu Knesseta, rekao da plan "ima mnogo smisla".

"To je jedan od planova koji se razmatraju, ali postoji nekoliko drugih", rekao je on, prema izvoru. Nije jasno kada je sastanak održan.

Izraelski zvaničnik potvrdio je istinitost tog citata, ali je rekao: "To što ga vidimo pozitivno ne znači da ga prihvatamo".

Zvaničnik je rekao da će šef strateškog odjeljenja Izraelskih odbrambenih snaga u narednim danima Netanyahuu predstaviti "nekoliko alternativa" kako da "liši Hamas mogućnosti civilne kontrole u Gazi".

U pismu do kojeg je došao CNN, 27 članova Knesseta, uključujući tri sjedeća ministra, uputilo je pismo vladi pozivajući ih da usvoje ovaj plan.

Upravo je Eiland onaj koji je javno iznio plan.

"Prava stvar koju treba učiniti je obavijestiti otprilike 300.000 stanovnika koji su ostali u sjevernom pojasu Gaze o sljedećem: Ne da mi predlažemo da napustite sjeverni pojas Gaze, mi vam naređujemo da napustite sjeverni pojas Gaze", kazao je u videu.

"Za sedmicu dana cijela teritorija sjevernog pojasa Gaze će postati vojna teritorija. A na ovu vojnu teritoriju, što se nas tiče, na nju neće ulaziti nikakve zalihe. Zato se 5.000 terorista koji su u ovoj situaciji mogu ili predati ili gladovati", kazao je.

Forum komandanata i rezervnih boraca, grupa penzionisanih i rezervističkih komandanata, zagovara plan "da se de facto promijeni ratna situacija".

Nije jasno šta više rukovodstvo Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) misli o planu. Na upit za komentar o prijedlogu, IDF je CNN uputio na ured premijera.

Plan se ne bavi pitanjem da li bi se Palestinci ikada mogli vratiti u sjevernu Gazu, rekao je za CNN jedan od njegovih pristalica.

"Sve će zavisiti od toga šta će se desiti u budućnosti", rekao je penzionisani general-major Geršon Hakoen u tekstualnoj poruci. "Ali u planu nema naznaka da se nikada neće moći vratiti", dodao je.

Grupa generala tvrdi da je "nekoliko puta" predstavila plan izraelskoj vladi. Iz kabineta premijera CNN-u nisu potvrdili da li je do tih sastanaka došlo.