Najpopularniji u Izraelu
47

Netanyahu se vratio iz političkog ponora: Ankete sugerišu da su mu napadi na Liban povećali rejting

N. Ž.
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu ponovo je među najpopularnijim političarima u ovoj zemlji, sugerišu posljednje ankete provedene među građanima ove države.

Nakon što je 7. oktobra prethodne godine došlo do najnovije eskalacije u konfliktu između Palestine i Izraela, Netanyahu je bio izrazito nepopularan.

Njegova stranka Likud, koja trenutno ima 32 člana u Knessetu, izraelskom parlamentu, po tadašnjim anketama osvojila bi samo 17 mjesta i vlast najvjerovatnije predala.

Izraelski građani su Netanyahuu spočitavali što nije uradio dovoljno da se spriječe dešavanja od 7. oktobra, kada je palestinska grupa Hamas ubila oko 1000 Izraelaca, te otela oko 250 osoba.

Imajući u vidu da je premijer Izraela svoj rejting gradio na sigurnosti građana ove zemlje, Izraelci su bili izrazito ljuti zbog onoga što se dogodilo 7. oktobra. Stvar je za Netanyahua bila gora kako se odužio konflikt, posebno zbog velikog broja talaca koje je još držao Hamas.

Međutim, nedavna eskalacija sukoba između Libana i Izraela, koja je kulminirala "ograničenom kopnenom invazijom", kako to naziva vlada u Tel Avivu, vratila je politički život Netanyahuu i Likudu.

Prema trenutnim anketama, Likud bi imao 25 mjesta u Knessetu, što je ozbiljan pomak u odnosu na situaciju od prije godinu dana. S oko 38 posto podrške, Likud bi bio najveća stranka u izraelskom parlamentu.

Podsjetimo, Netanyahu je nakon nove eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba okupio sve parlamentarne stranke u tzv. "vladu solidarnosti", iz koje su naknadno izašle opozicione stranke, sljedeći primjer najvećeg političkog protivnika premijera Izraela Benny Gantza.