Posjetila New Delhi
10

Njemačka šefica diplomatije na Azijskoj turneji: Indija može pomoći ispuniti našu potrebu za radnicima

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetila je Indiju kao dio službene turneje njemačkog kancelara Olafa Scholza, tokom koje je održan niz sastanaka s visokim indijskim zvaničnicima s ciljem jačanja bilateralne saradnje.

Fokus razgovora između Baerbock i ministra vanjskih poslova Indije Subrahmanyama Jaishankara bio je na zapošljavanju kvalifikovanih radnika, uz ocjenu da bi partnerstvo između dvije zemlje moglo rezultirati "win-win" situacijom za obje strane.

Baerbock je istakla da Njemačka ima potrebu za kvalifikovanim radnicima, posebno u sektoru tehnologije i inženjeringa, dok Indija ima veliki broj obrazovanih mladih ljudi spremnih za ulazak na globalno tržište rada. "Ovo je prilika da se stvori situacija u kojoj pobjeđuju i Njemačka i Indija, ali i mladi koji žele raditi u Njemačkoj," izjavila je Baerbock tokom obraćanja studentima u Goethe-Institutu u New Delhiju.

Njemačka i Indija su potpisale niz sporazuma koji uključuju i implementaciju Migracijskog i mobilnog partnerskog sporazuma (MMPA), čiji je cilj pojednostaviti vizne procedure i osigurati legalne i pravedne uvjete rada za migrante. Ovaj sporazum podrazumijeva saradnju između državnih i privatnih sektora u obje zemlje, a naglašava se i važnost zaštite prava radnika te sprečavanje nepravilnih migracija.

Njemački ministar rada Hubertus Heil, koji se pridružio Baerbock na ovom događaju, razgovarao je s indijskim učenicima zainteresiranim za profesionalnu obuku u Njemačkoj, naglašavajući prednosti koje Njemačka pruža za međunarodne radnike.