Ključa na Bliskom istoku
357

New York Times: Ajatolah Khamenei naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva Haniyeha

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da direktno udari na Izrael, kao odmazdu za ubojstvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, prema trojici iranskih dužnosnika upoznatih s naredbom, tvrdi New York Times.

Khamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde. Zamolili su da se njihova imena ne objavljuju jer nisu ovlašteni javno govoriti.

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat; Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti negirao ubistvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika. Izrael ima dugu historiju ubijanja neprijatelja u inostranstvu, uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne komandante.

Kroz gotovo 10 mjeseci rata u Gazi, Iran je pokušao uspostaviti ravnotežu, vršeći pritisak na Izrael naglo pojačanim napadima svojih saveznika i zastupničkih snaga u regiji, dok je izbjegavao sveobuhvatni rat između dviju nacija.

U aprilu je Iran izveo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u desetljećima neprijateljstva, lansiravši stotine projektila i bespilotnih letjelica u znak odmazde za izraelski napad na kompleks veleposlanstva u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zapovjednika u Damasku u Siriji.

Ali čak je i ta demonstracija sile bila brzojavno najavljena dosta unaprijed, Izrael i njegovi saveznici su oborili gotovo svo oružje, a načinjena je mala šteta.