Nova bitka kod Kurska
137

Nezavisna analiza: Ukrajinci napredovali 10 kilometara u Rusiju, probili dvije ruske linije

F. H.
Foto: Twitter/ War_mapper
Foto: Twitter/ War_mapper
Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW), analizirajući prikupljene podatke, potvrdili su napredovanje ukrajinskih trupa do 10 kilometara u dubinu ruske Kurske oblasti.

"Ukrajinske snage su potvrdile napredak do 10 kilometara u ruskoj Kurskoj oblasti usred nastavka mehaniziranih ofanzivnih operacija na ruskom teritoriju 7. augusta", navodi se.

U recenziji se navodi da geolokacijske snimke objavljene 6. i 7. augusta pokazuju da su se ukrajinska oklopna vozila navodno pomaknula na položaj duž autoceste 38K-030, otprilike 10 kilometara od rusko-ukrajinske granice.

Opseg i položaj ukrajinskog napredovanja u Kurskoj oblasti koji je dosad potvrđen pokazuje da su ukrajinske trupe probile najmanje dvije ruske odbrambene crte i jedno uporište.

"Odgovor Kremlja na ukrajinske ofanzivne aktivnosti u Kurskoj oblasti do sada je bio kontradiktoran, jer ruski dužnosnici pokušavaju uravnotežiti predstavljanje napora kao značajne ukrajinske eskalacije s izbjegavanjem preuveličavanja njegovih potencijalnih implikacija i riskiranja domaćeg nezadovoljstva", navodi se.