Lider CDU-a
33

Nikad žustrija rasprava u Bundestagu: Merz se okomio na sve članove semafor koalicije

V. K.
U njemačkom Bundestagu danas je organizovana diskusija o pitanju azila, ali i drugim problemima s kojima se trenutno suočava Njemačka, a čini se kako parlament odavno ne pamti žustriju raspravu.
Nakon što je svoj govor održao kancelar Njemačke Olaf Scholz, a u kojem je upozorio Nijemce na velike ekonomske probleme, riječ je uzela kopredsjednica desničarskog AfD-a Alice Weidel koja je uputila niz kritika na račun semafor koalicije, a naročito na njihovi migracionu politiku.

Također, poručila je i kako se opozicioni CDU pridružio ujedinjenom ljevičarskom frontu te im je zamjerila to što ne žele ući u koaliciju s AfD-om.

Ipak, najveći potres izazvao je Friedrich Merz, vođa CDU-a koji je poručio kako mnoge stvari bez migranata u Njemačkoj ne bi funkcionirale te je naglasio kako država ne može biti isključiva prema ovom problemu.

Nakon toga, osvrnuo se na izjavu predsjednice Socijaldemokratske partije Saskije Esken u kojoj je navela kako se iz napada u Solingenu ne može mnogo toga naučiti.

"Oh gospođo Esken. Hvala vam na zebnji. Nadam se da ćete dati još koju izjavu. Ako tako nastavite, predložit ću vas za počasnog člana CDU-a. Samo tako nastavite", rekao je Merz.

Ono što je zanimljivo jeste da je tokom govora CDU-ovog lidera njemu aplaudirao generalni sekretar vladajuće FDP-a, uprkos tome što je Merz kritikovao i njihove ekonomske mjere.

"Prije nego što počnemo razgovarati o daljnjoj imigraciji na tržište rada, hajde da razgovaramo o tome šta zapravo uzrokuje da toliko kvalificiranih radnika napusti zemlju. I to također ima neke veze s politikom vaše savezne vlade", rekao je Merz.