Gorući problem
15

Nizozemski premijer podnio ostavku zbog nemogućnosti dogovora oko migracija

S. Š.
Mark Rutte, sada već bivši premijer Nizozemske (Foto: EPA-EFE)
Mark Rutte, sada već bivši premijer Nizozemske (Foto: EPA-EFE)
Nizozemski premijer Mark Rutte podnio je pismenu ostavku svoje vlade kralju Willem-Alexanderu, koji se sa odmora isključivo vratio kako bi prihvatio ostavku predsjednika vlade koji je tu funkciju obnašao četiri godine.

Bila je to Rutteova četvrta vlada, kako je opisuje Guardian - krhka, četverostranačka koalicija njegove Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), liberalno-demokratskih demokrata 66, Kršćansko-demokratskog apela (CDA) i centrističke ChristenUnie.

Bilo je potrebno deset mjeseci da se dogovori njeno formiranje, a trajala je manje od 18 mjeseci.

Koalicija radikalno različitih pogleda srušena je oko pitanja imigracije. Usred zabrinutosti oko stambene krize, visokih cijena plina i inflacije, neki su nastojali okriviti strane migrante - međunarodne studente , bogatije "emigrante" i posebno tražitelje azila.

Iako se očekuje da će ove godine broj tražilaca azila biti 45.000, što je otprilike isto kao 2022. godine, Rutte i CDA su se navodno zalagali za tvrđi stav u novom zakonu, ograničavajući prava članova porodica da se pridruže izbjeglicama iz zemalja koje su privremeno u ratu. Demokrate 66, a posebno ChristenUnie, nisu se složili, a razgovori u vladi su prekinuti u petak.

Međutim, premijerova ostavka i raspad vladajuće koalicije vjerovatno neće pomoći Nizozemskoj da riješi svoje trenutne probleme, navodi Guardian.

Novi parlamentarni izbori se očekuju u novembru, a predstoji još jedan period formiranja u fragmentiranom, višestranačkom sistemu.