Suzbijanje epidemije
0

Njemačka će donirati 100.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemačka će donirati 100.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja iz svojih vojnih zaliha kako bi pomogla u suzbijanju epidemije na afričkom kontinentu u kratkom roku, kao i pružila pomoć pogođenim zemljama.

Vlada će Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) osigurati fleksibilna finansijska sredstva putem razn ih instrumenata za borbu protiv boginja i podržati svoje partnere u Africi putem GAVI saveza za vakcinaciju, dodao je portparol.

Njemačka ima oko 117.000 doza Jynneosa, koje njemačka vojska skladišti nakon što ga je Berlin nabavio 2022. godine.

Zadržat će minimalnu količinu zaliha, kako bi se, na primjer, zaštitile putujuće službe, kazao je portparol ministarstva odbrane u ponedjeljak. Trebalo bi donijeti posebnu odluku kada je riječ o ponovnom naručivanju vakcina, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je mpox globalnim vanrednim stanjem na polju javnog zdravstva nakon što se epidemija u Demokratskoj Republici Kongo proširila na susjedne zemlje, a novi oblik virusa, klade Ib, izazvao je zabrinutost oko brzine prenosa.

Vlada je tražila najbrži način da dopremi vakcine u pogođene zemlje, prvenstveno u Demokratsku Republiku Kongo, ali i Burundi i susjedne zemlje u istočnoj Africi, saopćio je portparol ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.