Veća vojno prisustvo
0

Njemačka će poslati vojsku u Australiju kao prvi korak u preokretu ka Indo-Pacifičkoj regiji

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Njemačka će po prvi put poslati trupe u Australiju u sklopu zajedničkih vježbi s nekih 30.000 pripadnika iz 12 drugih zemalja, naglašavajući povećani fokus Berlina na Indo-Pacifik usred rastućih napetosti s Kinom u regiji.

Posljednjih godina Njemačka je imala veću vojnu prisutnost u Indo-Pacifiku, iako to znači hodanje po žici između njezinih sigurnosnih i ekonomskih interesa.

"To je regija od iznimno velike važnosti za nas u Njemačkoj kao i za Evropsku uniju zbog ekonomske međuovisnosti", rekao je načelnik vojske Alfons Mais za Reuters u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, nekoliko sati prije nego što su prve njemačke trupe trebale krenuti u Australija.

Kina je najvažniji trgovački partner Berlina, a 40% evropske vanjske trgovine teče kroz Južno kinesko more, plovni put koji je žarišna tačka teritorijalnih sporova u Indo-Pacifiku.

Godine 2021. njemački ratni brod uplovio je u Južno kinesko more prvi put nakon gotovo 20 godina. Prošle je godine Berlin poslao 13 vojnih aviona na zajedničke vježbe u Australiji, što je najveće raspoređivanje zračnih snaga u mirnodopsko doba.

Mais je rekao da će do 240 njemačkih vojnika, među njima 170 padobranaca i 40 marinaca, sudjelovati u vježbi Talisman Sabre od 22. jula do 4. augusta, najvećim vježbama između Australije i SAD-a, koje se održavaju svake dvije godine.

Nijemci će trenirati ratovanje u džungli i operacije iskrcavanja zajedno s vojnicima iz zemalja kao što su Indonezija, Japan, Južna Koreja, Francuska i Britanija.

"Cilj nam je pokazati da smo pouzdani i sposobni partneri koji pridonose stabilizaciji poretka temeljenog na pravilima u regiji", rekao je Mais.

Na pitanje koju je poruku prvo slanje njemačkih trupa u Australiju trebalo poslati Kini, istaknuo je da Berlin nije imao za cilj antagonizirati bilo koga.

"Općenito ima smisla upoznati perspektivu koju drugi imaju na svijet", rekao je general-pukovnik, dodavši da su sadašnji sigurnosni izazovi puno manje jasni nego prije 1990. godine.

"Hladni rat je bio lak, bio je to bipolarni svijet. Danas se više ne možemo fokusirati samo na Evropu...moramo se postaviti mnogo šire", istaknuo je komandant vojske.

Mais planira posjetiti njemačke trupe u Australiji i tvornicu Rheinmetall (RHMG.DE) koja sklapa oklopna transportna vozila Boxer za obje vojske sredinom jula, prije nego što otputuje u Japan i Singapur.

"Japan je partner koji ima puno potencijala za produbljivanje naše bilateralne vojne suradnje", rekao je. Što se tiče Talisman Sabre, njemačke trupe već imaju naredbu da se vrate u Australiju na sljedeću vježbu 2025. godine.