Tri osobe ubijene
38

Njemačka policija uhapsila osumnjičenog za napad u Solingenu, navodno se sam predao

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policija u Solingenu, njemačkom gradu gdje je izvršen masovni napad nožem u kojem su ubijene tri osobe, uhapsila je muškarca osumnjičenog za ovaj napad. Prema posljednjim informacijama, osumnjičeni se sam predao.
Ministar unutrašnjih poslova regije Nordrhein-Westfalen Herbert Reul je informaciju saopštio na konferenciji za medije, te nije dao dodatne detalje.

Međutim, njemački mediji su naknadno objavili da se osumnjičeni sam predao i to još uvijek prekriven krvlju, uz riječi da je "on osoba koju svi traže."

Prema navodima Spiegela, osumnjičeni je 26-godišnji državljanin Sirije koji je aplicirao za azil u Njemačkoj te živio u Bielefeldu, koji je od Solingena udaljen nekih 170 kilometara.

Njemački list još piše da prvi rezultati istrage kažu da 26-godišnjak nije bio povezan s terorističkim organizacijama u prošlosti. Iako je Islamska država preuzela odgovornost za napad, policija još nije pronašla veze između ove grupe i osumnjičenog.

U svojoj objavi na društvenoj mreži Telegram, Islamska država je navela da je napad "urađen kao osveta za Palestinu."

Prema daljim navodima Spiegela, osumnjičeni se krio u obližnjem migrantskom centru, te je sam prišao patrolnom vozilu policije. Službenici lokalne policije su u centru ispitivali potencijalne svjedoke.

Podsjetimo, njemačka policija je također uhapsila 15-godišnjeg muškarca, ali je odmah objavljeno da on nije bio napadač, već da je znao za namjeru napadača bez da je uradio dovoljno da to spriječi.

Do napada je došlo na "Festivalu različitosti" (Festival der Vielfalt, njem.), a policija je objavila da je neimenovani napadač došao na festival i nožem napao više osoba. Na kraju su ubijene tri osobe, dva muškarca (67 i 56 godina) te 56-godišnja žena. Povrijeđeno je osam osoba.