Pokrajinski izbori
12

Njemački desničari nakon pobjede najavili i "Projekat 2029": Jabuka još nije zrela, ali nas neće moći zaobići

V. K.
Predstavnici krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) održali su konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na historijske rezultate izbora u pokrajinama Tiringiji i Saksoniji.

Tim povodom javnosti su se obratili predsjedavajući stranke Tino Chrupalla i Alice Weidel te pokrajinski predsjednici stranke Stefan Moller i Jorg Urban.

U uvodnom izlaganju, Chrupalla je rekao kako će dalji rezultati AfD-a onemogućiti razmišljanje drugim političkih partija u Njemačkoj da nastave odbijati saradnju s njima.

"Možda jabuka još nije zrela. U politici morate biti strpljivi. To sam uvijek govorio. Na kraju, ostali nas neće moći zaobići. Pitanje je samo kada će se to dogoditi. Morate čekati pravo vrijeme", naveo je.

Nakon toga, Chrupalla je rekao kako svi u stranci imaju cilj "Projekat 2029" odnosno parlamentarne izbore u cijeloj Njemačkoj.

"Sve u svemu, naravno, cilj mora biti da u jednom trenutku postanemo najjača snaga na nacionalnom nivou. To je naš cilj", poručio je.

Osim konferencije za medije, Chrupalla je rezultate komentirao i na društvenoj mreži X te je direktno prozvao predstavnike vladajuće semafor koalicije.

"SPD je dobio 7,3 posto glasova u Saksoniji i 6,1 posto u Tiringiji. Partije semafor koalicije u Saksoniji zajedno nemaju ni polovinu našeg rezultata. Građani istočnog dijela Njemačke jasno su glasali protiv politike semafora. Ipak, kancelar Scholz i dalje vjeruje da mogu diktirati formiranje vlade u stilu Angele Merkel. Zaustavite politiku koja ide protiv volje birača. Želimo da pravimo politiku za interese građana", zaključio je.