Novinarska istraga
151

Njemački desničari zazivali "Srebrenicu 2.0" za istrebljenje muslimana u Njemačkoj

F. H.
Screenshot
Screenshot
Nekoliko dana uoči državnih izbora u Tiringiji i Saskoj, novinari emisije RTL EXTRA u tajnoj su istrazi razotkrili zavrzlame između AfD-a i desno-ekstremističkog Identitarnog pokreta.

Kako se navodi Iza kulisa, AfD sarađuje s ekstremističkim grupama kako bi unaprijedio svoje političke ciljeve, prema istraživanju.

Službeno se desničarski populisti ograđuju od takvih mreža. Istraživanje također pokazuje da su visokorangirani političari AfD-a uključeni u Identitarni pokret.

Novinari istraživači proveli su četiri mjeseca istražujući zatvorene krugove Identitarnog pokreta. Tokom "aktivističkog vikenda" u Beču, dokumentirali su brutalne tučnjave u improviziranom boksačkom ringu, s namjerom da ilustriraju spremnost skupine na upotrebu nasilja.

Martin Sellner, lider Identitarnog pokreta, zagrijao je sudionike prije borbi, one su se trebale voditi ne samo u ringu, već i na ulici, tačnije sutradan na "remigration" demonstraciji u Beču.

Na demonstracijama "remigration" novinari su se susreli s nekoliko članova AfD-a. Sudionica iz ove stranke bila je neskriveno ksenofobična i antisemitski nastrojena te je čak stavio holokaust u perspektivu.

"Nije ubijeno šest miliona Jevreja. Bilo je najviše 175.000 Jevreja pobijenih plinom. Holokaust se dogodio drugačije. Ali također moram reći, mislim da je super što se to dogodilo", kazala je članica AfD-a prenosi n-tv.de.

Osim toga, u razgovoru s novinarima RTL-a pozvala je na "Srebrenicu 2.0 za Njemačku" tj. masovno ubistvo muslimana.

Suočeni s istraživanjem RTL-a, iz AfD-a su istakli da je dotični iste sedmice napustio stranku.