Predmet spora
1

Njemački Leopard 2: O kakvom je tenku riječ i zašto ga Ukrajinci toliko traže

B. R.
Tenk Leopard 2 (Foto: EPA-EFE)
Tenk Leopard 2 (Foto: EPA-EFE)
Tenk njemačke proizvodnje Leopard 2 je među oružjem koji Ukrajina traži od Zapada za odbranu od ruske agresije. O kakvom je tenku riječ i zašto ga Ukrajinci traže?
Riječ je o borbenom vozilu koji je u upotrebi od 1979. godine. U vožnji ima domet od 500 kilometara, a maksimalna brzina mu je 68 kilometara na sat. Ima top od 120 milimetara i dva laka mitraljeza.

Osim što ga koristi njemačka vojska, koristi se i u mnogim drugim državama. Koristio se na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Afganistanu i Siriji.

Zašto ga Ukrajinci traže

Ukrajinci tvrde da su im tenkovi hitno potrebni za nastavak odbrane od ruske agresije. Većinu tenkova, koje trenutno imaju, su iz sovjetskog ili postsovjetskog vremena.

U Ukrajini strahuju da će Rusija sljedećih mjeseci pokrenuti novu ofanzivu te vjeruju da će se rat brže završiti ako budu pobjednici u narednoj oslobodilačkoj kontraofanzivi. Problem je to što se sada suočavaju s ruskim modernijim i boljim tenkovima T-90.

Veliki broj Leoparda, dostupni i u Poljskoj koja ih želi isporučiti Ukrajincima, čini ih poželjnima u Ukrajini koja je procijenila da joj je potrebno 300 ovakvih tenkova. Međutim, Zapadni analitičari smatraju da bi njih 100 moglo biti dovoljno da se promijeni odnos snaga u ratu.

Šta je problem

S obzirom na to da su tenkovi Leopard 2 drugim državama isporučeni pod izvoznim dozvolama, Njemačka može zaustaviti izvoz u treće zemlje. No, Poljska je 19. januara poručila da postoji mogućnost da će ignorisati Njemačku i da će ove tenkove ustupiti Ukrajini.

Njemačka preferira multilateralni pristup po pitanju snabdijevanja Ukrajine oružjem, a ne jednostrani pristup. Iako je njemačka isporučila veliku količinu vojne opreme, među kojima su oklopna vozila, bori se s antimilitarističkom tradicijom nastalom nakon Drugog svjetskog rata.

Nijemci su smatrali da Leopardi trebaju biti isporučeni zajedno s tenkovima drugih Zapadnih država, među kojima su američki tenkovi Abrams. Međutim, stručnjaci smatraju da je ovaj američki tenk manje pogodan za rat u Ukrajini zbog velike potrošnje goriva.

Argumenti protiv isporuke tenkova

Protivnici isporuke tenkova su mišljenja da bi isporukom tenkova eskalirala umiješanost NATO-a u rat u Ukrajini, povećavajući rizik od širenja rata. Ukrajinci uvjeravaju da će tenkove koristiti samo unutar svojih granica. Pobornici isporuke ukazuju da je zapravo Moskva kriva za eskalaciju sukoba, piše list Guardian.