Pod krinkom nauke
20

Njemački mediji tvrde da ruski brodovi skupljaju informacije o kritičnoj infrastrukturi u Baltičkom moru

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Skupina njemačkih medija provela je istragu o tome kako ruski brodovi vjerovatno prikupljaju vrijedne obavještajne podatke o kritičnoj infrastrukturi u Baltičkom moru pod krinkom rutinskih civilnih aktivnosti.

Novinari su istraživali aktivnosti ruskih brodova koji službeno provode istraživački rad na moru, ali u praksi vjerovatno sistematski prikupljaju obavještajne podatke o energetskim kabelima, vjetroelektranama i vojnoj infrastrukturi.

Studija je analizirala više od 400 putovanja 72 ruska plovila službeno označena kao "istraživačka plovila" tokom ruskog rata protiv Ukrajine.

Brodovi su se kretali vrlo sporim brzinama u Baltičkom i Sjevernom moru, često s isključenim transponderima. Ponekad bi ostali nepomični nekoliko sati. Ovi spori manevri i zaustavljanja često bi se događali u blizini kritične infrastrukture – plinovoda, podatkovnih kabela, vjetroturbina.

Posebno se ističu brodovi klase Akademik, većinom izgrađeni krajem 1980-ih. Imaju laboratorije na brodu i dizajnirani su za naučna istraživanja na Arktiku i Antarktiku. Međutim, njihova se oprema također može koristiti za izradu detaljnih karata podvodne infrastrukture.