Bivši europarlamentarac
50

Noćna mora britanskih Konzervativaca i neformalni lider Brexita: Ko je Nigel Farage?

N. Ž.
Nigel Farage (Foto: EPA-EFE)
Nigel Farage (Foto: EPA-EFE)
U Velikoj Britaniji će se 4. jula održati izbori, a jedna od ključnih figura mogao bi biti Nigel Farage. Prije nekoliko godina, većina analitičara je smatrala da je njegova karijera gotova, a danas je "noćna mora" britanskih Konzervativaca.

Kada je 2016. godine Velika Britanija izglasala izlazak iz Evropske unije, najsretniji je vjerovatno bio upravo Nigel Farage. Njegova politička karijera, koja je efektivno počela 1999. godine, bila je obilježena borbom da država iz koje dolazi napusti EU.

Farage je 1978. godine postao član Konzervativaca, ali se tek 21 godinu kasnije ozbiljnije uključio u politiku, kada je postao član Evropskog parlamenta, kao predsjednik stranke UKIP.

Tada je stao pred svoje kolege iz Evropskog parlamenta i rekao da mu je cilj da Velika Britanija izađe iz EU, što je i ispunio 17 godina nakon toga. Tokom više mandata u EP, Farage je često pravio show koji je bio nekarakterističan za ovo EU tijelo, inače poprilično dosadno za gledati.

Između ostalog, Farage je vrijeđao druge članove Evropskog parlamenta, a poznat je po opisu tadašnjeg predsjednika Evropskog vijeća Hermana Van Rompuya. Tada je britanski političar rekao da Van Rompuy ima "karizmu mokre krpe", te da "niko u Evropi nije čuo za njega."

Često je Farage pozivao na "više demokratije u Evropi", a kontroverzni političar je došao na svoje 2015. godine, kada su britanski Konzervativci osvojili izbore obećavajući referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

U žestokoj kampanji, Farage je, uz budućeg premijera ove države Borisa Johnsona, neformalno predvodio kamp koji je zastupao izlazak iz EU, a onda je 23. juna 2016. godine 51,89 posto glasača odabralo opciju napuštanja Unije.

Farage je ubrzo počeo s novom kampanjom, tražeći da Velika Britanija odbije planove EU o izlasku, te da napusti Uniju bez značajnijeg dogovora između EU i Velike Britanije.

Uz sve to, Farage je u julu napustio UKIP, što je suštinski "ugasilo" ovu stranku koja je pobijedila na izborima za Evropski parlament 2014. godine, a u novembru 2018. godine osniva Brexit Party, stranku koja će kasnije prerasti u Reform UK, koju trenutno predvodi Farage.

Kako je Brexit došao i prošao, Farage se politički "tražio" dugo vremena, a zbog dobrih odnosa s bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, često je više vremena provodio "preko bare" nego u svojoj zemlji.

U to vrijeme, Konzervativci su suvereno vladali Velikom Britanijom, sve do dolaska Rishija Sunaka, aktuelnog premijera ove zemlje. Ubrzo po njegovom dolasku u Downing street (sjedište premijera Velike Britanije), kreću problemi za vladajuću stranku, a glavna opoziciona stranka Labour (Laburisti) dolazi do ogromne prednosti.

Farage tada najavljuje da će se koncentrisati na izbore u SAD-u, gdje je kandidat za predsjednika opet Donald Trump, što Brexit Party čini skoro pa "nebitnom", a Sunak, u nadi da će to mobilizirati njihove glasače prema Konzervativcima, preuzima značajno radikalnija stajališta.

Onda, šok za Veliku Britaniju, ali ponajviše za Sunaka - Farage 3. juna objavljuje početak kampanje za mjesto u britanskom Parlamentu, i to kao predsjednik Reform UK-a.

Rezultat ove objave je bio ubrzo vidljiv. Reform UK je odmah skočila na treće mjesto po nacionalnim anketama, a neka predizborna predviđanja postavljaju Farageovu stranku ispred Konzervativaca.

U svakako katastrofalnoj kampanji za Sunaka i njegove Konzervativce, dolazak Faragea i Reform UK-a je stvar učinio još težim. Niko ne može sa sigurnošću znati šta će se desiti 4. jula, ali ako je vjerovati predizbornim anketama, Farageov ulazak na ove izbore mogao bi značiti historijski neuspjeh konzervativaca, ali i njemu otvoriti put ka neslućenim političkim visinama.

Kontroverzni političar je u više medijskih istupa naveo da ne bi volio biti dio "ovih Konzervativaca", ali da je otvoren tome da u budućnosti postane svojevrsni lider neke nove desnice u Velikoj Britaniji, koja bi uključivala i ovu stranku.

Međutim, eksperti upozoravaju na to kako bi izgledala ta "nova desnica", imajući u vidu neka izrazito radikalna politička stajališta Faragea. Primarno se to odnosi na imigraciju, na kojoj je Farage, prema mnogima, "izgradio" karijeru.

Sve u svemu, izbori 4. jula će reći mnogo, ali sigurno je da će Farage biti poznat kao "krvnik" Konzervativaca ako dođe do historijskog neuspjeha ove stranke.