Napetost raste
130

Nove prijetnje iz Moskve zbog potencijalnih dubokih udara: "To znači da zemlje NATO-a ulaze u direktan rat"

V. K.
Brojni ruski zvaničnici oglasili su se povodom sve češćih najava da će Zapad dozvoliti udare po ruskoj teritoriji raketama dugog dometa.

Osim ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je ranije naglasio kako će potez Zapada dovesti do dodatne eskalacije, oglasio se i njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov koji je poručio kako je Putin poslao vrlo jasnu poruku Zapadu.

"Izjava koju je Putin dao je veoma važna, izuzetno je jasna, nedvosmislena i ne dozvoljava nikakva dvostruka tumačenja", naveo je Peskov.

Jedan od onih koji se oglasio bio je i stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja koji je poslao upozorenje Zapadu.

"Ako odluka o ukidanja ograničenja zaista bude donesena, to će značiti da od tog trenutka zemlje NATO-a počinju direktan rat s Rusijom. U tom slučaju ćemo, naravno, biti primorani da donesemo odgovarajuće odluke te da sve posljedice toga prepišemo zapadnim kolegama. Više nećete moći prebacivati krivicu na Kijev", poručio je.

Ranije je list Daily Telegraph objavio da bi britanski premijer Keir Starmer i američki predsjednik Joe Biden, tokom sastanka u Washingtonu, mogli pokrenuti pitanje izdavanja dozvole Ukrajini za korištenje britanskih projektila dugog dometa Storm Shadow.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao novinarima da Ukrajina, bez pomoći Zapada, nije u stanju da izvrši udare duboko na teritoriju Ruske Federacije, jer su joj za to potrebni obavještajni podaci sa satelita i letećih misija.