Cenzura na djelu?
1

Nove restrikcije iz Mete: Na Facebooku i Instagramu od sada zabranjeno korištenje riječi "cionizam"

B. H.
Karikatura brazilskog autora Carlosa Latuffa
Karikatura brazilskog autora Carlosa Latuffa
Meta, matična kompanija Facebooka i Instagrama, najavila je značajno ažuriranje svoje politike govora mržnje. Kompanija je zabranila korištenje izraza "cionizam" u objavama. Odluku su pozdravile proizraelske skupine.

Proizraelske grupe izrazile su zadovoljstvo nakon što je Meta najavila da će produljiti zabranu izraza "cionist". Meta će ukloniti sadržaj s platformi kao što su Facebook, Instagram i Threads koji koriste ovaj izraz za kritiziranje Izraelaca.

Kompanija će također zabraniti sadržaj vezan uz tvrdnje da cionisti "kontroliraju svijet ili medije".

U razgovoru za Novara Media, stručnjak za antisemitizam Brendan McGeever opisao je najavu kao "problematičnu" i rekao da će potkopati borbu protiv pravog antisemitizma.

Odluka dolazi nakon višemjesečne istrage o tome kako se taj izraz koristio u historiji i kako se trenutno koristi na društvenim mrežama, posebno dok se rat u Gazi nastavlja.

Meta je saopćila da se konsultirala s više od 145 historičara, grupa za ljudska prava, pravnih stručnjaka i stručnjaka za ljudska prava te zagovornika slobode izražavanja diljem svijeta kako bi donijela odluku.

Odluka je naišla na oštre reakcije korisnika društvenih mreža.

"Mark Zuckerberg zabranjuje tvrdnje poput 'Cionisti kontroliraju svijet ili medije.' To jasno dokazuje: cionisti kontroliraju svijet, kontroliraju medije", napisao je jedan korisnik društvenih medija na svom X računu.

Meta se suočila s pomnim nadzorom zbog svojih praksi moderiranja sadržaja povezanih s Bliskim istokom. Kritičari i neke grupe optužuju kompaniju da cenzurira sadržaj koji podržava Palestince na svojim platformama.