Tvrdnje Kuriera
32

Novi detalji planiranog napada na koncertu Taylor Swift: Da li je plan uključivao i zaštitare u Beču

N. Ž.
Ernst Happel stadion gdje je Taylor Swift trebala održati koncert (Foto: EPA-EFE)
Ernst Happel stadion gdje je Taylor Swift trebala održati koncert (Foto: EPA-EFE)
Austrijska policija uhapsila je dvije osobe zbog navodnog planiranja terorističkog napada tokom koncerta Taylor Swift u Beču, a čini se da je plan uključivao i nekoliko zaštitara koji su trebali raditi na događaju, tvrdi austrijski list Kurier.

Prema saznanjima ovog medija, nekoliko prijatelja glavnog osumnjičenog, 19-godišnjeg Austrijanca porijeklom iz Sjeverne Makedonije, je zaposleno u zaštitarskoj firmi koja se trebala brinuti o sigurnosti na koncertu američke pop-zvijezde.

Kurier tvrdi da su oni bili zaduženi da napadači nesmetano uđu među posjetioce koncerta, a cilj je bio detonirati eksplozivne naprave ispred Ernst Happel stadiona, gdje se trebao održati ovaj događaj. Još nije poznato da li su oni učestvovali u izradi plana za teroristički napad.

Kako dalje pišu, policija je u stanu 19-godišnjeg glavnog osumnjičenog pronašla hemikalije, koje je krao na poslu, potrebne za kreiranje bombe TATP, odnosno aceton peroksid. Radi se o potentnom eksplozivu osjetljivom na udarac.

Također, daljim radom austrijske policije pronađene su objave glavnog osumnjičenog na forumima, gdje je tražio informacije o izradi eksplozivne naprave, a prema velikoj količini hemikalija pronađenih u njegovom stanu, naprava je bila skoro pa finalizirana.

Ovaj neimenovani Austrijanac je navodno sve planove priznao policiji, a s njim je uhapšen i 17-godišnjak o kojem se ne zna mnogo. Kurier piše da je on dio ratova bandi u Beču te da je za njim u prethodnom periodu bila raspisana i potjernica regionalne policije u glavnom gradu Austrije.

Podsjetimo, zbog prijetnje terorističkim napadima otkazana su sva tri planirana koncerta Taylor Swift u Beču. Svi koji su imali karte trebali bi dobiti novac nazad u roku 10 radnih dana.