Prvi komentar u ulozi
0

Novi komandant ukrajinske vojske smatra da Ukrajina mora promijeniti metode ratovanja

L. S.
Novi glavnokomandujući Kijeva Oleksandr Sirski (Foto: EPA-EFE)
Novi glavnokomandujući Kijeva Oleksandr Sirski (Foto: EPA-EFE)
Na mjesto vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine došao je Oleksandr Sirski nakon što je Valerij Zalužni podnio ostavku na tu funkciju.

Novi glavnokomandujući Kijeva Sirski u svojim prvim komentarima u toj ulozi ističe da ukrajinska vojska treba da promijeni svoje metode da bi dobila rat protiv Rusije.

General se suočava sa bezbroj problema u svom poslu, među kojima je i 1.000 kilometara bezizlazna linija fronta koja se jedva pomjerila tokom više od godinu dana borbi.

"Samo promjene i kontinuirano poboljšanje sredstava i metoda ratovanja omogućit će nam da uspijemo na ovom putu. Vojsci je potrebno jasno i detaljno planiranje, uzimajući u obzir potrebe linije fronta za najnovijim oružjem koje isporučuju međunarodni partneri", rekao je Sirski, prenosi AFP.

Sirski preuzima vojsku u trenutku neizvjesnosti oko toga koji će resursi biti dostupni i dok Rusija svoju ekonomiju postavlja na ratne noge, povećavajući proizvodnju i zapošljavanje.

Uprkos uspjesima na vojnom polju, Sirski nije nacionalna ikona kao Zalužni te ima reputaciju da je ravnodušan prema vojnim žrtvama.

"Životi i dobrobit naših vojnika uvijek su bili i ostaju glavno bogatstvo ukrajinske vojske", osvrnuo se na takvu karakterizaciju.