Precizno osmišljen plan
17

Novi nevjerovatni detalji o napadu pejdžerima u Libanu: Šta je bila "Ahilova peta"

B. R.
Pejdžer AR-924 s pratećom opremom
Pejdžer AR-924 s pratećom opremom
Agencija Reuters je objavila da su baterije u pejdžerima, koji su početkom godine dovezeni u Liban u cilju desetkovanja militantne grupe Hezbolah, imale Ahilovu petu.

Ova medijska kuća je ovo objavila pozivajući se na neimenovani libanski izvor koji je znao o kakvim pejdžerima je riječ. Osim toga, Reutersu su ustupljene fotografije te baterije.

Naime, prema spomenutom izvoru, agenti, koji su napravili pejdžere, osmislili su bateriju, u kojoj je bilo malo, ali vrlo moćnog plastičnog eksploziva, kao i detonator koji je nevidljiv pod rendgenskim zracima. Kako bi prodali pejdžere Hezbolahu, napravili su lažnu internetsku (online) trgovinu.

Šest grama plastičnog eksploziva je stavljeno između dvije pravougaone baterijske ćelije. Preostali prostor između baterijskih ćelija je bio od lako zapaljivog materijala koji je iskorišten kao detonator. Baterijske ćelije su bile u metalnom kućištu veličine kutije šibica. Detonator je bio neobičan zbog toga što nije bio izrađen od metala. Razlog zbog kojeg metal nije korišten jeste upravo taj da detonator bude nevidljiv pod rendgenskim zracima.

Prema dva također neimenovana izvora, Hezbolah je po prijemu pejdžera provjeravao prisustvo eksploziva, i to pregledavajući pejdžere skenerima koji se koriste na aerodromima. Tom prilikom nisu primijetili ništa sumnjivo.

Još jedan razlog zašto im ništa nije bilo sumnjivo jeste što težina baterije, odnosno cijelog uređaja nije bila veća od uobičajene. Međutim, Hezbolah je kasnije primijetio da se baterija prazni brže od očekivanog, ali to ih nije previše zabrinjavalo. Hezbolah je nekoliko sati prije izraelskog napada dijelio pejdžere svojim pripadnicima.

Hiljade pejdžera su 17. septembra istovremeno eksplodirali u južnim predgrađima Bejruta i drugim Hezbolahovim uporištima, i to u većini slučajeva nakon što su zapištali, signalizirajući o dolaznoj poruci. Tom prilikom je povrijeđen veliki broj ljudi, a mnogi od njih su imale povrede oka, ekstremiteta i stomaka.

Naredni dan, 18. septembra, eksplodirali su volki tolkiji, a u dvodnevnom napadu je ubijeno 39, a ranjeno više od 3.400 ljudi.

Dva Zapadna sigurnosna izvora tvrde da iza ovih napada stoji izraelska obavještajna agencija Mossad. Reuters nije mogao utvrditi gdje su uređaji proizvedeni, a iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nisu odgovorili na njihov upit za komentar. Izrael nije demantirao, niti potvrdio da stoji iza napada.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je dan poslije napada pohvalio Mossadove "veoma impresivne rezultate", što je u njegovoj državi protumačeno kao prešutno priznanje za Mossadovo učešće. Amerikanci uvjeravaju da nisu bili unaprijed obaviješteni o napadu.

Slaba karika

Izvana je izvor napajanja pejdžera izgledao kao standardna litij-jonska baterija koja se koristi u hiljadama električnih uređaja. No, s baterijom označenom kao LI-BT783 bio je isti problem kao i s pejdžerom - nije postojala na tržištu. Zbog toga su je izraelski agenti stvorili doslovno od nule.

Bivši neimenovani izraelski obavještajac, koji nije bio uključen u napad pejdžerima, izjavio je za Reuters da Hezbolah ima vrlo ozbiljnu proceduru nabavke kako bi tačno znali šta kupuju. Međutim, Hezbolah je prevaren tako što im je prodat poseban model pejdžera AR-924, ali pod postojećim, renomiranim tajvanskim brendom Gold Apollo.

Hsu Ching-kuang, predsjednik Gold Apolla, dan nakon napada je izjavio novinarima da su mu se prije tri godine obratili Teresa Wu i njen "veliki šef, zvani Tom" kako bi razgovarali o ugovoru za licencu.

Hsu je rekao da je imao vrlo malo znao o Tomu, ali da je njemu i Wu odobrio proizvodnju i prodaju proizvoda pod brendom Gold Apollo. Reuters nije mogao utvrditi identitet menadžera zvanog Tom, niti da li su on i Wu svjesno sarađivali s izraelskim obavještajnim službama.

Hsu nije bio imspresioniran kada je vidio pejdžer AR-924, ali je ipak njegove fotografije i opis proizvoda objavio na internetskoj stranici svoje kompanije, pomažući mu da pejdžer bude vildljiv i da ima kredibilitet. Nije postojala mogućnost da se AR-924 direktno kupi na internetu.

Hsu uvjerava da ništa ne zna o ubojitim pejdžerima ili o napadu na Hezbolah te da je njegova kompanija žrtva zavjere. U Gold Apollu su odbili dodatno komentirati ovaj slučaj, a Wu nije odgovarala na Reutersove pozive i poruke. Ona se zapravo nije javno oglasila od dana napada.

"Poznat mi je ovaj proizvod"

Na internetskoj stranici apollosystemshk.com su u septembru prošle godine objavljene fotografije pejdžera AR-924 i njegove baterije te je navedeno da postoji licenca za distribuciju proizvoda Gold Apolla. Dakle, riječ je o internetskoj stranici navodne kompanije Apollo Systems HK, a na kojoj je istaknuto da je riječ o kompaniji s adresom u Hong Kongu. No, Reuters je objavio da u Hong Kongu pod navedenim nazivom ne postoji nijedna kompanija.

Međutim, Teresa Wu je na na svojoj Facebook stranici istakla stranicu apollosystemshk.com te da je kompanija ranije ove godine registrirana u Tajpeju.

Na spomenutoj stranici piše da baterija LI-BT783 ima izvanredne karakteristike. Pa je tako navedeno da se za razliku od jednokratnih baterija za starije pejdžere, baterija LI-BT783 može koristiti 85 dana te da se može puniti preko USB kabla. Na YouTubeu je objavljen i videozapis o ovoj bateriji.

Reuters je otkrio da su dvije prodavnice krajem prošle godine počele prodavati spomenutu bateriju. Nadalje, na dva internetska foruma o baterijama raspravljano je o bateriji LI-BT783. Jedan od forumaša je napisao da mu je "ovaj proizvod poznat" te da "ima odlične performanse". Riječ je o forumašu "Mikevog", ali Reuters nije mogao utvrditi njegov identitet.

Bivši izraelski obavještajac i dva neimenovana Zapadna sigurnosna službenika su ukazali da da internetska stranica apollosystemshk.com, internetska trgovina i diskusije na forumu imaju obilježja pokušaja prevare. Naime, internetske stranice su izbrisane nakon napada pejdžerima, ali su i dalje vidljive arhivirane i keširane kopije.

Hezbolahova istraga

Hezbolah je pokrenuo svoju istragu o napadu, a pejdžere su počeli koristiti nakon što su shvatili da je komunikacija mobitelima ugrožena izraelskim prisluškivanjem.

Jedna od osoba upućena u Hezbolahovu istragu tvrdi da je tom istragom otkriveno da su izraelski agenti koristili agresivnu taktiku prodaje kako bi agenti bili sigurni da je Hezbolah izabrao pejdžer AR-924. Hezbolahu su pejdžeri ponuđeni po vrlo niskoj cijeni.