bolest plavog jezika
32

Novi soj epidemije hara evropskim farmama: Kasno je uočen pa nije spriječen

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Novi soj bolesti plavog jezika, potencijalno smrtonosne bolesti za ovce i goveda, otkriven je širom Evrope nakon što je prvi put evidentiran na nizozemskim farmama.

Francuski departman Isere zahvatila je epidemija nove varijante bolesti plavog jezika. Virus prenose male mušice i može uzrokovati čireve u ustima, otežano disanje i groznicu kod ovaca i goveda. U ozbiljnim slučajevima može biti fatalan.

Prema francuskoj vladi, 31 životinja je zaražena, a lokalne vlasti sumnjaju na još oko stotinu slučajeva.

Farmer Cedric Ruzzin u Poliensu doživio je da je 55 njegovih života od ukupno 150 uginulo. On kaže da preostala goveda koja su u životu su smršala i imaju temperaturu preko 40.

Zvaničnici sugeriraju da su farme i lokalne vlasti zakasnile da prepoznaju novi soj virusa, što znači da se već proširio na stada goveda prije nego što je mogao biti spriječen.

Virus je također otkriven u regijama Nord, Aisne i Ardennes - što povećava zabrinutost da bi mogao biti simptom veće epidemije, piše Euronews.

Novi soj se navodno prvi put pojavio na nizozemskim farmama, a od tada je izazvao epidemije u Njemačkoj, Danskoj, Belgiji, Luksemburgu, kao i Francuskoj. U Belgiji je preko 500 farmi pogođeno novim sojem virusa otkako je prvi put prepoznat u oktobru 2023. godine.