Izgovor za uništavanje
76

Novinari BBC-a, DW-a i drugih medija ušli u bolnicu u Bejrutu koju Izrael želi bombardovati: Nema bunkera

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Libanska bolnica Sahel u južnom predgrađu Bejruta otvorila je svoja vrata novinarima nakon što je izraelska vojska objavila animaciju sa tvrdnjama da se ispod bolnice nalazi Hezbolahov bunker sa novcem.

"Danas sam posjetio bolnicu Sahel u južnom Bejrutu jutro nakon što je Izrael ustvrdio - bez dokaza - da su stotine milijardi dolara u zlatu i gotovini pohranjeni u podrumu i korišteni za finansiranje Hezbolaha. Imao sam neograničen pristup svim područjima, uključujući podrum i sve što sam pronašao bile su normalne stvari koje se nalaze u bilo kojoj bolnici, u bilo kojoj zemlji diljem svijeta", napisao je novinar Steve Sweeney.

Dalje je naveo da direktor bolnice vjeruje da će je Izrael bombardirati, ponavljajući obrazac viđen u Gazi, s pokušajima povezivanja bolnice s Hezbolahom kao dimnom zavjesom kako bi se opravdao napad.

"Morali smo napustiti bolnicu s bespilotnim letjelicama koje su letjele iznad nas s potencijalom da Izrael može napasti svakog trenutka", napisao je Sweeney.

Sweeney nije bio jedini novinar kojem je dopušten neograničen pristup bolnici. U bolnicu su ušli i novinarka BBC-a Orla Guerin koja je provedena kroz prostorije uključujući i podzemni dio. Među novinarima je bio i dopisnik DW-a Mohamad Chreyteh.

U odgovoru arapski glasnogovornik IDF-a objavio je tweet upućen onima koji obilaze sahelsku bolnicu, nudeći konkretne upute gdje se bunker nalazi, "prema informacijama koje su nam dostupne".

"Željeli bismo naglasiti da se ulaz može sakriti različitim sredstvima koja mogu otežati njegovo pronalaženje", kazao je glasnogovornik.

Treba istaći da je u Pojasu Gaze u više navrata Izrael tvrdio da se ispod bolnica nalaze podzemna uporišta Hamasa što je iskorišteno kao izgovor za uništavanje bolnica. Nakon ulaska u bolnice IDF ni u jednom trenutku nije uspio da dokaže da se ispod njih nalazio komandni centar Hamasa.

IDF je jučer objavio animaciju, bez konkretnih dokaza, sa prikazom navodnog bunkera ispod bolnice. Slične animacije su korištene i za bolnice u Pojasu Gaze.