Priprema za najgore
13

Novo NATO sjedište samo dva sata od Rusije: Šta se krije iza neočekivanog poteza saveza?

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Sjevernoatlantski savez će naredne godine uspostaviti novu komandu u Finskoj, blizu ruske granice, čiji će zadatak biti upravljanje operacijama kopnenih snaga saveza u sjevernoj Evropi u slučaju vojnog sukoba.

Ovu informaciju danas je objavio finski ministar odbrane Antti Häkkänen.

"Jutros sam donio odluku da predložimo NATO-u uspostavu komande... u Mikkeli," izjavio je Häkkänen, misleći na grad na jugoistoku Finske, koji se nalazi otprilike dva sata vožnje od ruske granice. Savezničke države su unaprijed izrazile saglasnost s ovim korakom.

Komanda će u početku imati godišnji budžet od 8,5 miliona eura i u njoj će služiti nekoliko desetina vojnika iz različitih zemalja.

Finska, kao i susjedna Švedska, pristupila je NATO-u kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine.

Dvije nordijske zemlje dogovorile su se sredinom mjeseca da će izgradnju NATO kopnenih snaga u Finskoj predvoditi Švedska. Međutim, još uvijek nije jasno koliko će savezničkih vojnika biti raspoređeno u zemlji koja dijeli granicu od 1.340 kilometara s Rusijom.

Prema riječima Häkkänena, Helsinki trenutno ne teži trajnom prisustvu multinacionalnih snaga na svom teritoriju, kao što je to slučaj u baltičkim državama.