Bivši predsjednik
7

Obama o Trumpu: Bili biste zabrinuti da vam se djed ovako ponaša

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prvog dana prijevremenog glasanja u američkoj saveznoj državi Wisconsinu, bivši američki predsjednik Barack Obama, obračajućio se glasačima, je govorio o Donaldu Trumpu i tom prilikom kazao "zabrinulo bi vas da se djed ovako ponaša".

On je govorio u Madisonu, rastućem uporištu Demokratske stranke, kako bi podstakao rano glasanje i upozorio na opasnosti drugog Trumpovog predsjedništva.

Obama, koji je pobijedio u Wisconsinu 2008. i 2012., pozvao je svoju publiku u Medisonu da izađe na birališta i veći dio svog govora proveo je napadajući Trumpa.

"Ne bih se uvrijedio da odmah izađete i odete glasati", rekao je.

"Kada se ne žali, pokušava vam prodati stvari", dodao je, misleći na Trumpa, koji je prikupio sredstva prodajom zlatnih patika, biblija i satova od 100.000 dolara.

"Ko to radi? Kandidujete se za predsjednika i prodajete robu", upitao se Obama.

Uporedio je Trampov retorički stil sa stilom Fidela Kastra, bivšeg šefa kubanske države koji je držao višesatne govore.

"On sebe naziva ocem vantjelesne oplodnje. Nemam pojma šta to znači – nemate ni vi", rekao je Obama, dovodeći Trumpove neujednačene govore i ponekad zbunjujuće opaske kao znak mentalnog pogoršanja.

"Zabrinuli biste se da se deda ovako ponašao", rekao je Obama i dodao da ovo dolazi od nekoga ko želi nekontrolisanu moć.

Također, govorio je o naporima svoje administracije da provede plan pripravnosti za pandemiju i optužio Trumpa da je odustao od napora, što je rezultiralo još više smrtnih slučajeva od Covida-19.

"Većina vas poznaje nekoga čiji život je doveden u pitanje", rekao je Obama, pozivajući glasače kojima je dosta politike da ipak učestvuju na izborima u novembru.