Događaj u Chicagu
68

Obama podijelio video emotivnog Bidena tokom konvencije: "Ponosan sam što ga zovem predsjednikom"

V. K.
Američki predsjednik Joe Biden održao je vjerovatno posljednji veliki govor na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, a događaj je popraćen uz buru emocija. Cijeli događaj, Bidenov emotivan nastup i reakcije simpatizera stranke, komentirao je i bivši predsjednik Barack Obama.
Obama je na društvenim mrežama podijelio snimak dolaska Joe Bidena na konvenciju te njegovo emotivno obraćanje publici. U objavi na X-u, bivši predsjednik je rekao kako je ponosan na sve što je Biden do sad uradio kao predsjednik.

"Ono čemu se najviše divim kod Joea je njegova pristojnost, njegova otpornost i njegova nepokolebljiva vjera u obećanje naše zemlje. U posljednje četiri godine, to su vrijednosti koje su Americi bile najpotrebnije. Ponosan sam što ga zovem svojim predsjednikom. Tako sam zahvalan što ga zovem svojim prijateljem", rekao je Obama.

Podsjetimo, Biden je održao govor na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, a uoči samog govora bio je jako emotivan te se i rasplakao.

"Ljudi, da vas pitam. Jeste li spremni glasati za slobodu? Jeste li spremni glasati za demokratiju i za Ameriku? Dozvolite mi da vas pitam, jeste li spremni da izaberete Kamalu Harris i Tima Walza?", rekao je Biden na početku govora.

U svom govoru Biden se osvrnuo i na period vladavine u SAD-u.

"Prije skoro četiri godine, na stepenicama Capitola podigao sam desnu ruku i zakleo se vama i Bogu da ću čuvati, štititi i braniti ustav i vjerno vršiti dužnost predsjednika SAD-a. Ispred mene je bio grad. Iza mene Capitol koji je, samo dvije sedmice prije, preplavljen nasilnom ruljom. Tada sam, iz dubine srce, znao da sada u Americi nema mjesta za političko nasilje", rekao je Biden.