Horor video
5

Objavljen zastrašujući snimak granatiranja stambene zgrade u Zaporožju: Ruski agresor bez milosti

S. G.
Po ukrajinskoj regiji Zaporožje od ranog jutra odjekuju snažne eksplozije, a brojni stambeni objekti su pod jakim ruskim udarima, javlja ukrajinska Pravda.

"Rusi raketiraju našu regiju. Nalazimo se pod neprijateljskom vatrom. Ostanite na sigurnom u skrovištima dok traju sirene za zračnu opasnost. Ne objavljujute ništa na društvenim mrežama, ne pomažite neprijatelju da tako prilagodi svoje udare", poručuju iz ukrajinske vojske.

Andrij Jermak, jedan od pomoćnika Volodimira Zelenskog, na Twitteru je objavio i snimak udara na stambenu zgradu uz poruku "Rusija je teroristička država".

"Gađaju stambene zgrade u kojima žive obični ljudi i djeca. Ovo ne smije postati 'još samo jedan dan' u Ukrajini ili bilo gdje na Zemlji. Svijetu treba veće zajedništvo i snažnija odlučnost da pobijedimo ruski teror brže", rekao je Zelenski.

Snimak je podijelio i savjetnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Antun Geraščenko i on na najbolji način prikazuje razmjere ruskog terora sa kojim se ukrajina suočava više od godinu dana.

Na udaru je i otok Horticija, najveći otok na rijeci Dnjepar, koji se nalazi unutar granica grada Zaporižja i koji je veoma bitan u strateškom smislu.

Na društvenim mrežama pojavilo se više snimki posljedica napada. Jednu je podijelila i novinarka BBC-a Myroslava Petsa.