Šta se nalazi u dometu
66

Objavljena karta sa stotinama ruskih ciljeva koje bi mogli gađati Ukrajinci, no treba im dopuštenje

B. H.
Foto: ISW
Foto: ISW
Vojni aerodromi, komandna mjesta viših vojnih jedinica, skladišta, radio stanice i centri vojnih odbrambenih i obavještajnih jedinica nalaze se na karti koju je objavio američki Institut za proučavanje rata. Riječ je o metama koje bi mogli gađati Ukrajinci.

Ukrajinsko izaslanstvo otputovat će ove sedmice u Washington kako bi od Bidenove administracije zatražilo odobrenje za korištenje američkih projektila tipa ATACMS za napad na vojne ciljeve u Rusiji. O važnosti slučaja za Kijev jasno govori činjenica da su, barem kako navodi Politico, ministar odbrane Rustem Umerov i glavni predsjednički savjetnik Andriy Yermak također članovi izaslanstva.

Međutim, Amerikanci smatraju da je stvar manje hitna, vladin izvor čak je rekao za Wall Street Journal da su Rusi od isporuke ATACMS-a i britanskih balističkih projektila Storm Shadow povukli 90 posto svojih zračnih snaga iz dometa naoružanja.

Izvor novina je također izjavio da, kao rezultat toga, raspoređivanje raketa ATACMS neće imati značajan učinak i umjesto toga sugerira da Ukrajinci nastave koristiti bespilotne letjelice s kojima su već postigli uspjeh na ruskom teritoriju.

No, ovu američku poziciju dovodi u pitanje karta koju je objavio Institut za proučavanje rata, vojni think tank. Prema njima, čak i nakon povlačenja zračnih snaga, i dalje će biti dosta dostupnih ciljeva za projektile.

Na interaktivnoj karti nalazi se oko 245 ruskih vojnih ciljeva, a samo 6,5 posto njih su vojni aerodromi. Većina njih označava štabove pukova, brigada i divizija, kao i skladišta municije, radio stanice i središta vojne odbrane i obavještajne jedinice.

Prema stručnjacima ISW-a, za Ruse bi bila logistička nemogućnost da ih sve evakuiraju i rasporede izvan dometa projektila. Prema ukrajinskoj artiljerijskoj komandi, oni nisu u mogućnosti napasti komande tačke ruskih jedinica razine brigade sa svojom trenutnom opremom, jer su ih Rusi postavili 100-150 kilometara iza prve linije. No, situacija bi se promijenila s raketama ATACMS.

Prema ocjeni ISW-a, povlačenje zračnih snaga stoga ne može opravdati zabranu postavljanja raketa ATACMS, iako dodaju da im nije poznato stajalište američke vlade pa ne mogu tvrditi da je to jedini razlog vlade za zadržavanje ograničenja.