Analiza Severe weathera
109

Objavljena prva dugoročna prognoza: U Evropi temperature iznad prosječnih

A. L.
Foto: Severe-weather
Foto: Severe-weather
Stranica Severe weather objavila je prvu dugoročnu prognozu za zimu 2024/25. Kako navode, prvi pogled na prognozu pokazuje uticaj slabe La Niña faze. Ova faza će promijeniti uobičajeni obrazac mlaznog toka iznad Sjeverne Amerike i Tihog okeana, proširujući svoj doseg na ostatak svijeta.

Također, kako kažu, treba pratiti potencijalno slabiji polarni vrtlog od normalnog u prvoj polovini zime.

Globalni vremenski sistem ima mnogo pokretačkih faktora velikih i malih razmjera. Glavni faktor ove godine će biti slab događaj La Niña na Pacifiku, ali također očekuje se da će Polar Vortex pokazati svoje boje kada zima počne.

Ispod je primjer vremenskog obrasca iz starije La Niña zime: blokirajući visoki pritisak iznad Grenlanda i sjevernog Pacifika, s niskim tlakom i hladnijim zrakom iz zapadne Kanade u Sjedinjene Države. Iznad Evrope vidimo granično područje niskog pritiska koje donosi hladnoću i snijeg u centralne dijelove.

La Niña je hladna faza velike i moćne okeanske ENSO oscilacije. To je regija tropskog Tihog okeana koja se mijenja između hladnih i toplih faza. Hladna ENSO faza naziva se La Niña, a topla faza El Niño.

Ove anomalije temperature okeana (toplije ili hladnije) javljaju se u određenim regijama Tihog okeana, kao što je prikazano na slici ispod. Glavna regija je 3.4 i ujedno je glavna oblast u kojoj određujemo koja je faza aktivna i koliko je jaka.

Ispod je najnovija NASA-ina analiza okeanskih anomalija sredinom augusta. Prikazuje hladnije površinske vode od normalnih u centralnim i istočnim ENSO regijama. Ove hladne anomalije imaju "talasni" oblik. To je zbog jakih istočnih pasata koji guraju vode prema zapadu, stvarajući vrtloge na površini okeana.

Ove hladne anomalije su početni znakovi razvoja sljedeće La Niña faze.

Ispod je analiza/prognoza slike iz NMME, koja prikazuje pad temperature nakon završetka tople faze i prognozu glavnog ENSO 3.4 regiona. Negativne anomalije i zahlađenje prognoziraju se tokom jeseni i zime 2024/2025. Prosjek prognoze je unutar La Niña praga, ali je slabiji nego prošlog mjeseca.

Slika iznad pokazuje da je čak i u rano proljeće anomalija okeana bila iznad normale.

La Niña

Prognoza temperature okeana za ranu zimu pokazuje da je događaj La Niña aktivan. Nije jak i vjerovatno će ući u historijske knjige kao slab događaj. Ali, kao što ćete vidjeti u zimskim obrascima pritiska, on će ostaviti trag na položaju mlaza.

Ovi podaci nam daju dovoljno samopouzdanja da ćemo uočiti određeni uticaj ovih anomalija tokom nadolazeće sezone hladnog vremena. Pitanje je sada kako tačno La Niña mijenja zimske vremenske obrasce?

Nekoliko zimskih sezona imalo je aktivnu La Niña fazu posljednjih decenija. Ovo nam omogućava da analiziramo prošle podatke da vidimo kako se zimski vremenski obrasci obično razvijaju pod La Ninjom.

Sve u svemu, svaka ENSO faza značajno utiče na tropske padavine, obrasce pritiska i složenu razmjenu energije između okeana i atmosfere.

Na ovaj način, ENSO značajno utiče na tropske padavine i obrasce pritiska, mijenjajući sistem povratnih informacija atmosfera-okean. Uticaj ENSO se širi globalno kroz ovaj sistem, mijenjajući zimsku temperaturu i obrasce snježnih padavina na sjevernoj hemisferi.

U suštini, možemo reći i da ove okeanske anomalije djeluju kao kontrolna svjetla na instrument tabli vašeg automobila. Dakle, oni ne samo da imaju svoj utjecaj već i signaliziraju cjelokupno stanje atmosfere.

Slika ispod prikazuje prosječan obrazac tokom nekih La Niña zima u posljednjih nekoliko decenija. Snažan sistem visokog pritiska vidljiv je u sjevernom Pacifiku. Glavno područje niskog pritiska je iznad Kanade i sjevernih Sjedinjenih Država. Još jedno područje niskog pritiska je iznad jugozapadne Evrope.

Cirkulacija snažnog sistema visokog pritiska promoviše razvoj regiona niskog pritiska iznad Aljaske i zapadne Kanade. On zakrivljuje mlaznu struju prema dolje između dva sistema pritiska.

Gledajući analizu temperature za iste zime, možemo vidjeti hladnu anomaliju ispod mlaznog toka, koja se širi od zapadne Kanade do sjevera Sjedinjenih Država. Postoje i neke hladne anomalije širom Evrope, ali se one ne mogu direktno pripisati La Ninji.

Izmješteni mlazni tok donosi niže temperature i zimske oluje iz polarnih područja u sjeverne i sjeverozapadne Sjedinjene Države. U južnim državama prevladava toplije i sušnije zimsko vrijeme.

U sjevernom dijelu zemlje češći su hladniji i vlažniji događaji, jer mlazni tok na taj način usmjerava olujne sisteme. Ali, ovo može blokirati južne Sjedinjene Države od hladnog zraka, stvarajući toplije i stabilnije vrijeme s manje oluja i hladnih frontova iznad juga.

Hladniji zrak je lakše dostupan sjevernim Sjedinjenim Državama, povećavajući potencijal snježnih padavina kada je vlaga dostupna.

Pored sjeverozapada Sjedinjenih Država i srednjeg zapada, povećan je potencijal snježnih padavina nad sjeveroistočnim Sjedinjenim Državama i istočnom Kanadom. Ova slika je tipična za slab La Niña događaj, ali svaka godina ima svoje varijacije.

Dakle, pošto sada znamo šta možemo očekivati ​​od zimskih obrazaca samo na osnovu prošlih vremenskih prilika, nastavićemo sa stvarnim predviđanjima za zimu 2024/2025.

Za ranu zimsku prognozu stranica Severe weather koristila je tri sezonska modela: ECMWF iz Evrope, CanSIPS iz Kanade i posebnu mješavinu sjevernoameričkih modela pod nazivom NMME.

Sve ove prognoze su prosječna slika za tri meteorološka zimska mjeseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opšte preovlađujuće vremenske obrasce.

Čak i da su modeli 100% tačni, to ne znači da bi takvi vremenski uslovi trajali tri mjeseca zaredom. To samo sugerišekako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena.

Prognoza zimskog obrasca pritiska od ECMWF u nastavku pokazuje očigledan sistem visokog pritiska La Niña u sjevernom Pacifiku i oblast niskog pritiska iznad Kanade. Područje visokog pritiska proteže se od juga Sjedinjenih Država preko Atlantika do zapadne i srednje Evrope.

Sve u svemu, ovo gura mlazni tok u sjeverne i sjeverozapadne Sjedinjene Države. Ali iznad Evrope, mlazni tok se gura dalje na sjever, zahvaljujući području visokog pritiska.

Anomalija površinskog pritiska također pokazuje zanimljiv obrazac nad tropskim Pacifikom. Predviđa se da će široko područje visokog pritiska pokriti regiju, što ukazuje na obrazac tipa La Niña. Ovo je znak koji potvrđuje utjecaj La Niñe na tropsku površinsku cirkulaciju i njeno prisustvo u atmosferi.

Gledajući prognozu površinske temperature u Evropi, vidimo očekivanu sliku zasnovanu na anomalijama pritiska. Veći dio kontinenta topliji je nego inače, pod utjecajem sistema visokog pritiska koji se proteže na kontinent sa Atlantika.

Prognoza padavina za Evropu pokazuje sušniji signal na zapadu zbog anomalije visokog pritiska. Ali ostatak kontinenta pokazuje više padavina nego inače.

Iznad Sjeverne Amerike, prva zimska prognoza ECMWF-a pokazuje prosječne do hladnije površinske temperature u većem dijelu zapadne Kanade. Nad južnim Sjedinjenim Državama prognoziraju se toplije od normalnih temperatura, a slabija anomalija ide prema sjeveru i istoku Sjedinjenih Država.

Plava strelica pokazuje prekid iznadprosječnih anomalija, što ukazuje na potencijalni put za izbijanje hladnog zraka.

Jednomjesečna prognoza za januar 2025. godine pokazuje mnogo manje toplih anomalija.

Prognoza anomalija padavina pokazuje tipičniji obrazac tipa La Niña iznad Kanade i Sjedinjenih Država. Više padavina predviđa se nad Kanadom i sjeverozapadnim i sjeveroistočnim Sjedinjenim Državama. Manje padavina predviđa se na jugozapadu Sjedinjenih Država, kao što se obično vidi u obrascu La Niña.

Kako prognoza padavina ne pokazuje sve, odlučili smo da se posebno osvrnemo na prognozu snježnih padavina.

Ispod je posebna prognoza snježnih padavina iz podataka ECMWF. Nažalost, podaci ne obuhvataju februar, tako da prosjek ne sadrži te podatke. Ali februarski podaci će biti dostupni u svim budućim ažuriranjima.

Gledajući Evropu, vidimo prvenstveno ispodprosječne snježne padavine. Više snježnih padavina nego što je uobičajeno predviđa se iznad Skandinavije, zbog uticaja lokalnog sistema niskog pritiska.

Iznad Sjeverne Amerike vidimo zanimljivu prognozu, a većina Sjedinjenih Država predviđa snježne padavine ispod prosjeka. To je možda pomalo iznenađujuće, posebno za Srednji zapad i krajnji sjeveroistok, gdje može biti više snijega u slaboj La Niña zimi.

Više snježnih padavina predviđa se za veći dio zapadnih i sjeverozapadnih Sjedinjenih Država i dijelove centralne/istočne Kanade. Ali zapamtite da ova prognoza još ne uključuje februar, što može promijeniti prosječnu sliku snježnih padavina.

Drugi model izbora je CanSIPS iz kanadske met-kancelarije. Naziv je skraćenica za Kanadski sezonski i međugodišnji sistem predviđanja (CanSIPS). Sastoji se od dva povezana fizička modela klime atmosfera-okean-kopno.

Ova prognoza pokazuje očekivani slab obrazac La Niñe, što smo već vidjeli u historijskoj analizi. Zona visokog pritiska nalazi se iznad sjevernog Pacifika i Aleuta, dok je oblast niskog pritiska naznačena iznad Kanade.

Još jedno područje visokog pritiska nalazi se iznad sjeverozapadne Evrope. Ali, moramo imati na umu da je ovo prognoza prvog pogleda, tako da još uvijek ne pokazuje definirana područja niskog pritiska, kako se očekivalo.

Gledajući površinske temperature širom Evrope, vidimo tople anomalije u većem delu kontinenta. Možemo vidjeti područje normalnih do hladnijih temperatura u pojasu preko centralnih dijelova. To je istočni tok izvan zone visokog pritiska, koji se okreće u smjeru kazaljke na satu.

Preko Sjeverne Amerike, Cansipsov model predviđa temperature iznad normalnih u južnoj polovini Sjedinjenih Država. Ali pokazuje temperature niže od normalnih u većem dijelu južne Kanade, šireći se na dijelove sjevernih Sjedinjenih Država i gornji srednji zapad.

Ali, gornja prognoza je prosjek za sezonu od decembra do februara. Kada je u pitanju Cansipsova prognoza za februar 2025., ona pokazuje da anomalije hladnog zraka sežu mnogo dalje do sjeverne polovine Sjedinjenih Država. Na ovaj način možete vidjeti da prosječna slika za cijelu zimu može sakriti neke važne detalje.

Ovo također pokazuje da bi zima 2024/2025 mogla početi sporije u centralnim i istočnim Sjedinjenim Državama. Ali ove prognoze ukazuju na veći potencijal snježnih padavina u sredini i kasnom dijelu zime širom srednjeg zapada i istoka Sjedinjenih Država.

Gledajući padavine, Cansipsova prognoza je slična ECMWF. Model pokazuje manje padavina u većem dijelu Evrope. Uz temperature iznad normalnih, ovo je signal za manje snježnih padavina nego što je uobičajeno na većem dijelu kontinenta.

Vrlo sličnu prognozu padavina možemo vidjeti i u Sjevernoj Americi. U južnoj polovini Sjedinjenih Država prevladavat će sušniji od normalnih uslova, dok se više padavina predviđa za sjeverozapad Sjedinjenih Država.

Ovo pokazuje drugačiju prognozu od ECMWF-a i možda manje La Niña obrazac od očekivanog. Glavni potencijal snježnih padavina u ovoj prognozi je iznad sjevernih Sjedinjenih Država, gornjeg srednjeg zapada i južne Kanade.

NMME je skraćenica za Sjevernoamerički Multi-Model Ensemble. To je posebna prognoza proizvedena kombinacijom nekoliko različitih sjevernoameričkih modela dugog dometa. Koristan je jer sadrži različite proračune i vremenska rješenja, pružajući prosječnu prognozu iz različitih pogleda.

Prognoza anomalije pritiska pokazuje snažan sistem visokog pritiska u sjevernom Pacifiku koji je rezultat aktivne La Ninje. Sistem niskog pritiska prikazan je iznad Kanade, gurajući mlaznu struju nadole iznad severnih Sjedinjenih Država.

Prognoza temperature za Sjevernu Ameriku pokazuje ovaj obrazac mlaznog toka. Na sjeveru Sjedinjenih Država i većem dijelu Kanade prognoziraju se normalne do hladnije temperature. Predviđaju se toplije temperature južno od mlaznog toka u većini centralnih, istočnih i južnih Sjedinjenih Država.

Prognoza padavina u nastavku pokazuje sličan obrazac. Više padavina predviđa se u sjeverozapadnim dijelovima Sjedinjenih Država i srednjem zapadu, dok se suša zima očekuje u većem dijelu juga Sjedinjenih Država. Više padavina se također predviđa u dijelovima jugozapadne i jugoistočne Kanade.

Sve u svemu, ovo pokazuje slabu La Niña Winter obrazac koji se odvija u udžbeniku, sa "dvostrukim karakterom" nad Sjedinjenim Državama, od hladnijeg prema sjeveru do toplijeg na jugu.

Efekat polarnog vorteksa

Polarni vrtlog se ponovo pojavljuje svake jeseni i igra ključnu ulogu u razvoju vremena tokom zime i proljeća. Iz tog razloga, moramo brzo sagledati njegovu važnost i ranu prognozu.

Polarni vrtlog je veliko ciklonsko područje koje se okreće preko cijele sjeverne hemisfere, od tla do vrha stratosfere, dostižući visinu od preko 50 km.

Stranica je koristila zapadne stratosferske vjetrove oko polarnog vrtloga da analizira njegovu snagu. Ovo je u osnovi poput mlaznog toka, ali u polarnoj stratosferi. Jaki stratosferski vjetrovi znače jak polarni vrtlog, a slabi vjetrovi mogu ukazivati ​​na poremećen polarni vrtlog. Ali zašto je to važno?

Jak polarni vrtlog obično znači jaku polarnu cirkulaciju. Ovo obično zatvara hladniji zrak u polarne regije, što rezultira blažim sezonskim uslovima za većinu Sjedinjenih Država i Evrope.

Nasuprot tome, slab polarni vrtlog može poremetiti mlazni tok, što otežava zadržavanje hladnog zraka koji sada može pobjeći iz polarnih područja u Sjedinjene Države ili Evropu.

Zato gledamo brzinu vjetra unutar stratosferskog polarnog vrtloga da bismo odredili njegovu snagu. Što je Polarni vrtlog jači, to su jači vjetrovi koji proizvodi u stratosferi i jači je njegov utjecaj.

Isto je i za suprotan scenario, sa slabijim polarnim vrtlogom koji ima slabije stratosferske vjetrove. Dakle, gledajući prognozu brzine vjetra u stratosferi, možemo procijeniti stanje polarnog vrtloga i pronaći rane naznake njegovih uticaja.

Ispod je stratosferska prognoza brzine zapadnog vjetra za nadolazeće sezone. Možete vidjeti kako se razvija zanimljiv trend. Ova ECMWF prognoza za stratosferske zonalne vjetrove od 10mb pokazuje ispodprosječnu snagu polarnog vrtloga u kasnu jesen i ranu zimu.

Još jedan respektabilan model predviđanja za Polar Vortex je JMA model. On također pokazuje trend slabljenja za kasnu jesen i ranu zimu sa ispodprosječnom brzinom vjetra Polarnog vrtloga. Ovo je nešto što treba pratiti jer se ažurirane prognoze objavljuju u narednim sedmicama i mjesecima.

Kako su vjetrovi direktno povezani sa snagom polarnog vrtloga, ovo možemo vidjeti kao signal za slabiji od normalnog polarnog vrtloga.

To bi impliciralo potencijalno poremećeniji vremenski obrazac i mogućnost blokiranja na visokim geografskim širinama, stvarajući veći potencijal za prodor hladnog zraka ili temperature ispod normalne u dijelovima Sjedinjenih Država i Evrope.

To nam daje znak da posmatramo, jer ova dinamika može imati veliki i dugotrajan uticaj na vremenske obrasce tokom kasne zime, pa čak i u proljeće.