Stradalo pet osoba
51

Objavljena prva snimka olupine podmornice Titan koja je pronađena na dnu Atlantika

A. L.
Prvi snimak podmornice Titan nakon smrtonosne implozije u junu 2023. otkrila je u ponedjeljak američka obalska straža kada su vlasti otvorile javnu raspravu o smrti pet osoba na brodu.

Žrtve nesreće su poginule kada je intenzivan okeanski pritisak doveo do toga da se Titan sruši kod obale Newfoundlanda u Kanadi. U podmornici su bili britanski istraživač Hamish Harding, britanski pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, Stockton Rush, glavni izvršni direktor OceanGatea, američke kompanije koja je posjedovala Titan i francuski ronilac Paul-Henri Nargeolet.

Saslušanje u ponedjeljak otkrilo je nove detalje o imploziji Titana i njegove matične kompanije.

Objavljeni snimak omogućio je većini javnosti prvi pogled na Titanov slomljeni repni konus na dnu Atlantskog okeana. Fragmenti plovila također su vidljivi na dnu oceana - krhotine koje su ekipe za spašavanje pronašle nakon implozije.

Istražni odbor marinaca rekao je da su Titanov odvojen repni konus i drugi ostaci pružili "uvjerljive dokaze" da je brod doživio "katastrofalnu imploziju", prenio je CNN.

Novi uvid u nesreću također su dale i tekstualne poruke poslane od Titanove posade na Polar Prince, obližnji pomoćni brod.

U jednom trenutku tokom svog nesretnog putovanja, iz broda su pitali Titana da li prvi još uvijek može vidjeti drugog na svom informativnom displeju. Posada je odgovorila "sve dobro ovdje" dok se brod dalje spuštao.

U posljednjoj poruci, Titanova posada je poslala poruku da je "ispustila dva teška", prenio je CNN, što znači da je podmornica izgubila dvije mjere težine u nadi da će se vratiti na površinu okeana.

Saslušanje je počelo u ponedjeljak i očekuje se da će trajati dvije sedmice. Namjera mu je da se "otkriju činjenice oko" fatalne implozije Titana, rekao je Jason Neubauer, predsjednik Odbora za istraživanje marinaca.

Oni koji su putovali Titanom stradali su nakon što su se spustili duboko u sjeverni Atlantik kako bi vidjeli Titanik, britanski putnički brod koji je potonuo 1912. nakon što je udario u santu leda, ubivši više od 1.500 ljudi.