Dvije osobe povrijeđene
204

Objavljeni prvi snimci iz Izraela nakon iranskog napada, vidljivi krateri na ulicama

N. Ž.
Posljedice iranskog napada na Izrael
Posljedice iranskog napada na Izrael
Iran je večeras izveo napad na Izrael, a prema navodima izraelske vojske, na ovu državu je ispaljeno više od 180 raketa. Po završetku napada, na društvenim mrežama objavljeni su snimci iz pojedinih izraelskih gradova gdje su rakete uspjele proći.

Iako se Izrael često hvali o uspjehu svog sistema odbrane nazvanog Željezna kupola (Iron Dome, engl.), neke iranske rakete uspjele su proći i pogoditi ulice u ovoj zemlji.

Tako je novinar lista The Times of Israel Emmanuel Fabian na svom X profilu podijelio snimke za koje kaže da pokazuju efekte raketnih udara u centralnom Izraelu, odnosno oko grada Gederi.

Na snimcima se vidi krater u jednoj izraelskoj ulici, te još jedno mjesto gdje je raketa pogodila, a za koju Fabian tvrdi da se nalazi u blizini škole.

Podsjetimo, Iran je potvrdio da je pokrenuo napad na Izrael, zbog kojeg su vlasti ove zemlje naredile građanima da odu u skloništa. Ukupno je lansirano više od 180 raketa, a prve informacije kažu da su dvije osobe lakše povrijeđene.

IDF je već najavio odmazdu, dok su iz Teherana saopštili da bi sljedeći napad, ako dođe do izraelskog odgovora, bio još razorniji.

Napomena: Prvobitno objavljeni videosnimci koji prikazuju kratere na izraelskim ulicama su naknadno obrisani sa društvenih mreža.