Brojke rastu
0

Od augusta odobren izvoz njemačkog oružja u Izrael u vrijednosti od 94 miliona eura

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemački izvoz oružja u Izrael mnogo je veći nego što je vlada ove zemlje nastojala prikazati. Nove brojke pokazuju da je od augusta odobren izvoz u vrijednosti od 94 miliona eura.

Prošle sedmice, Berlin je saopćio da je odobrio izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 45 miliona eura za cijelu godinu.

Međutim, sada su objavljene nove brojke kao odgovor na upit poslanika ljevičarske Alijanse Sahre Wagenknecht, javlja Euronews.

Njemačka vlada je ranije optužena za blokiranje dozvola za izvoz oružja u Izrael.

Najveća opoziciona stranka u zemlji, Kršćansko-demokratska unija (CDU) optužila je vladu da u potpunosti blokira zahtjeve za izvoz oružja od kompanija za oružje.

Njen lider Friedrich Merz citirao je brojke iz ranijeg poslaničkog pitanja koje su pokazale da su isporuke u vrijednosti od samo 14 miliona eura odobrene od januara do sredine augusta, što je značajno smanjenje u odnosu na 326 miliona eura prethodne godine.

Medijski izvještaji zasnovani na ranijim brojevima pokazuju da vlada nije odobrila nijednu dozvolu za izvoz oružja u Izrael između marta i septembra.

Njemački kancelar Olaf Scholz kategorički je negirao da je njegova vladajuća koalicija prestala da odobrava izvoz oružja u Izrael.

Berlin se suočio sa pravnim pitanjima zbog nastavka isporuke oružja Izraelu.