Desetine uništene
85

Od početka invazije na Gazu oštećeno više od 500 oklopnih vozila

F. H.
Screenshot
Screenshot
Više od 500 izraelskih oklopnih vozila oštećeno je u napadu Izraela na Pojasu Gaze, objavile su izraelske novine Maariv na hebrejskom jeziku. Naveli su i da su desetine vozila rashodovane i uklonjene iz službe.

U izvještaju se dodaje da je izraelska vojska uspostavila dva logistička centra unutar Gaze za popravak vozila oštećenih u borbama s palestinskim grupama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i drugi članovi njegovog kabineta navodno su primali sedmične novosti o statusu vojnih zaliha jer je brutalni rat režima protiv Gaze potrošio mnogo više oružja nego što je izraelska vojska očekivala.

Pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika administracije američkog predsjednika Joea Bidena, Washington Post je u srijedu izvijestio da su Sjedinjene Države osigurale 6,5 milijardi dolara sigurnosne pomoći Izraelu otkako je pokrenut napad na Pojas Gaze.

U izvještaju se navodi da je samo prošlog mjeseca osigurana gotovo polovica iznosa.

Netanyahu je ranije tvrdio da je Bidenova administracija "zadržavala" oružje i municiju za Tel Aviv.

Izraelsko ministarstvo vojnih poslova otkrilo je u nedavnom izvještaju da je broj izraelskih vojnika s invaliditetom po prvi put premašio brojku od 70.000, dodajući da je od početka rata u Gazi također ranjeno 8.663 vojnika.