Čeka se "mig" Teherana
96

Odakle bi Iran mogao uzvratiti Izraelu: Za odmazdu bi moglo biti važno i područje Sirije

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dok Izrael očekuje napad Irana i njegovih saveznika u znak odmazde za ubistvo lidera Hamasa, pojavile se u se i prve informacije o tome kakav bi napad na Izrael mogao biti pokrenut iz pravca Sirije.

Naime, Sirijska opservatorija za ljudska prava izvijestila je kako bi Iran, putem proxyja, mogao lansirati bespilotne letjelice iz područja Damaska te iz sirijske pustine.

"Iranske proxy grupe su također naredile operativcima da ne gađaju američke vojne baze, ukoliko Sjedinjene Američke Države ne budu učestvovale u odbrani Izraela tokom napada", navodi se.

Brojni analitičari, pozivajući se na izvore u Teheranu, saopćili su kako će Iran uz pomoć saveznika izvesti napad na Izrael u narednih 48 sati. Ono što trenutno predstavlja najveću dilemu jeste to da li će napad biti izveden samo s područja Irana ili će se koordinirati s Hezbolahom, iranskim proxyjima u Siriji, Hutima u Jemenu te Hamasom na području Gaze.

Izraelcima su date smjernice o tome šta da rade u slučaju napada na zemlju uslijed porasta regionalnih tenzija, dok supermarketi izvještavaju o porastu prodaje nekih proizvoda.

Izraelski lanac supermarketa Victory saopćio je da je prodaja neke robe porasla za 30 posto u odnosu na redovnu prodaju. CNN-u je rečeno da ljudi uglavnom kupuju konzerviranu hranu, žitarice, tjesteninu, toaletni papir, smrznuto meso, flaširanu vodu i higijenske maramice.