Kreće regrutacija
7

Odluka suda izazvala haos među ultraortodoksnim Jevrejima, reagovali i rabini: "Objavili su rat Tori"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je istekao zakon kojim se ultraortodoksni Jevreji izuzimaju iz vojne službe, izraelska vojska priprema niz poziva za regrutaciju, a taj čin prouzrokovao je i veliku pobunu među vjerskim liderima Haredi zajednice, odnosno ultraortodoksnih Jevreja.

Među prvima koji se oglasio bio je i rabin Dov Lando, visokorangirani vođa aškenaskih ultraortodoksnih Jevreja u Izraelu koji je izjavio kako ješiva studenti tj. oni koji pohađaju talmudsku školu za mlade Jevreje, uopće ne bi trebalo da se pojavljuju u uredima izraelske vojske.

"Situacija je u ovom trenutku takva da su sudovi objavili rat svijetu Tore i oni su ti koji su otvorili front i došli da promijene aranžman koji je na snazi bio godinama te su naredili vojsci da započne proces stvarnog regrutovanja članova ješive", rekao je Lando.

Poručio je kako naredbu o nedolasku u regrutne centre potpisuje sa zabrinutošću i strepnjom.

"Ruke vojske vezane su u željezne lance, a svako poštivanje sudskih ukaza predstavlja predaju u njihovom ratu protiv Boga i njegove Tore. Pripadnicima ješive se stoga upućuje da se ne pojavljuju u uredima za regrutovanje", naveo je rabin.

Slično pismo članovima zajednice uputili su i sefardski rabini u Izraelu koji su naveli kako će ovakva regrutacija dovesti do uništavanja Tore i duše svetog naroda.