Odmah stupa na snagu
78

Odmazda iz Kremlja: Zabrana pristupa za više od 80 medija, na spisku Politico, Le Monde, Spiegel...

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija će sa svog teritorija ograničiti pristup za više od 80 medija iz Evropske unije. To je danas objavilo Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi, prenosi agencija TASS. Prema njihovim riječima, riječ je o odmazdi koja danas stupa na snagu.

"Kao odgovor na odluku koju je Vijeće EU-a donijelo 17. maja o zabrani 'bilo kakve aktivnosti emitiranja' na tri ruska medija (RIA Novosti, Izvestia i Rossiyskaya Gazeta), koja stupa na snagu danas, 25. juna, uvode se protumjere ograničavanje pristupa s teritorija Ruske Federacije emitiranim resursima niza medija zemalja članica EU-a i medijskih operatera diljem EU-a koji sistematski šire lažne informacije o toku posebne vojne operacije", saopćeno je iz ministarstva.

Tako su među stranim medijima koji će imati ograničen pristup Ruskoj Federaciji njemački Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung, španski El País, talijanski La Stampa, La Repubblica, francuski Le Monde, Liberation, kao i paneuropski Politico i EUobserver.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da je ruska strana u više navrata i na različitim nivoima upozoravala da "politički motivirano uznemiravanje domaćih novinara i neutemeljene zabrane ruskih medija u prostoru EU neće proći neprimjećeno".

"Uprkos tome, Brisel i glavni gradovi zemalja bloka odlučili su krenuti putem eskalacije, prisiljavajući Moskvu da poduzme zrcalne i proporcionalne protumjere još jednom nelegitimnom zabranom. Odgovornost za takav razvoj događaja leži isključivo na vodstvu Evropske unije zemalja ove asocijacije koje su podržale takvu odluku", - ističu u ministarstvu.

Odjel je dodao da će, ako se ukinu ograničenja za ruske medije, Moskva također preispitati svoju odluku u odnosu na spomenute medijske operatere.