Izbori u SAD-u
53

Odustajanje je bilo pravi potez: Iznenađujući rezultati u prvoj velikoj anketi nakon odluke Bidena

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka potpredsjednica Kamala Harris ima tijesnu prednost pred republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom u prvoj anketi provedenoj nakon odluke Joea Bidena da se ne kandidira za drugi mandat čelnika Bijele kuće.

Internetska anketa instituta Ipsos za Reuters objavljena u utorak pokazala je da bi 44 posto birača glasalo za potencijalnog kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju, dok bi 42 posto Amerikanaca svoj glas dalo bivšem predsjedniku Trumpu.

Istraživanje je provedeno 22. i 23. jula na uzorku od 1.241 punoljetne osobe, uključujući 1.018 registriranih birača. Reuters naglašava da anketa ima statističku marginu pogreške od tri postotna boda.

Anketa je uslijedila nakon što je Joe Biden u nedjelju objavio da se povlači iz utrke za drugu predsjedničku kandidaturu i da podržava Kamalu Harris kao svoju potpredsjednicu, kao i nakon prošlosedmične republikanske nacionalne konvencije, na kojoj je Trump službeno postao kandidat na novembarskim izborima.

Najnovija anketa pokazala je da se 56 posto registriranih birača slaže da je Harris, 59, "bistra i dorasla izazovu". O 78-godišnjem Trumpu tako misli 49 posto ispitanika. Samo 22 posto birača je ovako ocijenilo Bidena.

U anketi od 15. do 16. jula Harris i Trump bili su izjednačeni s 44 posto, a u anketi od 1. do 2. jula Trump je vodio za jedan postotni bod. I u ovom je slučaju statističko odstupanje iznosilo tri postotna boda.