"Neće biti poremećaja"
75

Oglasili se iz Irana: Raisi je ostao vjeran obećanju da će žrtvovati život za domovinu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranska vlada izrazila je sućut zbog pogibije predsjednika Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i još sedam osoba u helikopterskoj nesreći u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan u nedjelju.

U saopćenju od ponedjeljka, predsjednikov kabinet pohvalio je Raisija kao "vrijednog i neumornog" predsjednika koji je služio narodu Irana kako bi pomogao napredovanju i napretku zemlje.

"On je održao svoje obećanje i žrtvovao svoj život za naciju", stoji u saopćenju.

Kabinet je također ponovno potvrdio da "neće biti ni najmanjeg poremećaja" u iranskoj administraciji nakon smrtonosne nesreće.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak, iranska vlada je rekla da je popularni predsjednik Irana, ajatolah Raisi, poginuo na godišnjicu rođenja Imama Reze, osmog šiitskog imama.

Dodaje se da je neumorni i vrijedni predsjednik podnio je najveću žrtvu na putu služenja svojoj naciji. U izjavi se dalje navodi da je Raisi uvijek poduzimao korake kako bi pomogao zemlji da napreduje.

Ministri vlade izrazili su saučešće zbog mučeništva predsjednika Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana, guvernera pokrajine Istočni Azerbejdžan Maleka Rahmatija, Mehdija Mousavija, šefa Raisijevog obezbjeđenja, i drugih dužnosnika koji su ih pratili.

"Uvjeravamo našu odanu, zahvalnu i voljenu naciju da će se put službe nastaviti uz neumorni duh ajatolaha Raisija, heroja i sluge nacije i vjernog prijatelja vodstva, te uz pomoć Svemogućeg Boga i saradnju časnih ljudi, neće biti nedostataka u džihadističkom upravljanju zemljom", dodaje se u saopćenju.