Moglo bi doći do poplava
0

Oluja Kirk se kreće ka dijelovima Evrope, očekuju se vjetrovi do 145 km/h

I. Sa.
Foto: Facebook/ Cindy Day
Foto: Facebook/ Cindy Day
Uragan Milton se kreće prema Floridi u Americi, dok se ekstratropska oluja Kirk kreće ka dijelovima Evrope i vjerovatno će uzrokovati štetu.

"Ovo nije tropska oluja s tipičnom okruglom, simetričnom strukturom oblaka i mirnim okom u središtu", objašnjava za Euronews meteorolog Lars Lowinski.

Napominje kako oluja postaje "manje tropska" kada se udalji od toplote ove vrste.

While Florida prepares for landfall of Major hurricane Milton...Parts of Europe braces for a direct hit of ex-hurricane Kirk. High winds and heavy rain incoming.The swathe of largest rainfall totals from Kirk will likely be found in northwest Spain & Portugal and along a corridor cutting through Northern France into Belgium, Luxembourg and Western parts of Germany.

Posted by Scott Duncan on Tuesday, October 8, 2024

Kirk je bio na početku veliki uragan jer se tokom vikenda kretao između Bermuda na Karibima i Azora u srednjem Atlantiku. U jednom trenutku je dostigao status četiri kategorije, navodi Euronews.

Sada će "ostati jaka dok se razvija u moćnu sjevernoatlantsku oluju kakvu često viđamo iznad sjevernog Atlantika i zapadne Evrope tokom jeseni i zime", objašnjava Lars.

Kirk će biti prvi takav sistem u ovoj sezoni koja obično traje od oktobra do marta u Evropi.

Glavni dio jakih vjetrova će se kretati rano u srijedu sa udarima između 100 i 130 km/h, ali možda i do oko 145 km/h iznad visokog tla.

"Jaka kiša i grmljavina također će biti problem sa količinama između 100 i 150 mm (kiše) vjerovatno za 24-36 sati u nekim djelovima sjeverozapadne Španije", rekao je meteorolog.

Iako nije jasno koliku će štetu nanijeti na zapadnoj obali Evrope, nastavit će se u pravcu istok-sjeveroistok i stići do Francuske od srijede uveče do četvrtka rano ujutru.

"Veoma jaki vjetrovi vjerovatno će utjecati na veliki koridor od obale Biskajskog zaljeva do istočne Francuske, sjeverozapadne Švicarske i zatim jugozapadne Njemačke kasnije u četvrtak", objašnjava Lars te dodaje:

"Najveći udari mogu dostići 140-150 km/h duž obalnih dijelova zapadne/jugozapadne Francuske i između 100-130km/h na drugim mjestima".

Lars upozorava i da će jaka kiša biti prijetnja, uglavnom u centralnim i sjevernim dijelovima Francuske. Moguće je da bi se proširila i na Belgiju i zapadnu Njemačku s čak 100 mm kiše koja će pasti u četvrtak.

"Kirk će vjerovatno dovesti do značajnih uticaja jakih vjetrova i kiše u gore navedenim regijama. Utjecaji vjetra uključuju oštećenje drveća i krova, nestanke struje, blokirane puteve i željezničke pruge", objašnjava Lars te dodaje:

"Utjecaji ove oluje u Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj bit će veći nego kod sličnih jakih oluja zimi".

Jaka kiša bi također mogla dovesti do bujica i poplava rijeka i, u najgorem slučaju, mogućih odrona u planinskim područjima, navodi Euronews.