Uputio kritike Briselu
57

Orban održao veliki govor u Evropskom parlamentu, spomenuo i Balkan: "Došao sam da oglasim uzbunu"

V. K.
Orban uoči govora u Evropskom parlamentu
Orban uoči govora u Evropskom parlamentu
Premijer Mađarske Viktor Orban održao je govor u Evropskom parlamentu te se osvrnuo na situaciju u Evropi i poslao niz poruka briselskim zvaničnicima.

U uvodnom dijelu govora, Orban je rekao kako je došao u Evropski parlament kako bi oglasio uzbunu.

"Evropska unija se mora promijeniti. Ni ranije nije bilo lako, ali danas nam je posao mnogo teži. Situacija u Uniji danas je ozbiljnija nego 2011. godine. U Ukrajini je rat, a imamo i sukobe u Africi i na Bliskom istoku. Migraciona kriza je poprimila dimenzije koje nisu viđene od 2015. godine, a prijeti nam i raspad šengenskog prostora. U međuvremenu, Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost", rekao je Orban.

Poručio je i kako EU mora doživjeti promjene.

"Naša se unija mora promijeniti. Mađarsko predsjedavanje želi biti glas promjene, njen katalizator. Ekonomski rast EU je konstantno sporiji u odnosu na SAD i Kini. Naš udio u svjetskoj trgovini se smanjuje. Zelena tranzicija ne nudi rješenje za simptome energetske krize", poručio je mađarski premijer.

Nakon toga, osvrnuo se na pitanje migracije.

"Nemojmo se zavaravati, migracijska politika ne funkcioniše. Ilegalne migracije su donijele porast antisemitizma, homofobije i nasilja nad ženama", rekao je Orban što je izazvalo aplauze frakcije Patriota Evrope u Evropskom parlamentu.

Dio govora Orban je posvetio i sigurnosti Evrope.

"Politika proširenja je također značajan dio mađarskog programa. Prema Orbanu, integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU je ključno pitanje. Posebna pažnja se mora posvetiti Srbiji, jer se Balkan ne može stabilizovati bez njenog uključivanja. Nekoliko zemalja ispunjava uslove neophodne za pridruživanje, ali nedostaje politička akcija. EU je dala obećanje ovim zemljama prije 20 godina. Vrijeme je da ga ispuni", ističe mađarski premijer.

Na kraju, Orban je poslao poruku koja mnogo podsjeća i na fraze koje koristi republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump.

"Mi Mađari nastavljamo tragati za svojim snovima, domovinom Mađara, demokratijom i bogobojažljivom Evropom koja opsjeda vrhove. Učinimo Evropu ponovo velikom", zaključio je Orban.