Posjetio Kremlj
0

Orban se uprkos kritikama sastao s Putinom pa poručio: "Hvala što ste prihvatili susret"

V. K.
Orban i Putin nakon sastanka u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Orban i Putin nakon sastanka u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se danas u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a nakon sastanka koji je ponovno izazvao niz kritika u Evropi, mađarski premijer se obratio i javnosti.

Na konferenciji za medije Orban je rekao kako je zahvalan Putinu na prijemu u Kremlju.

"Hvala vam što ste prihvatili ovaj susret čak i u ovako teškim okolnostima. Mađarska je jedina zemlja u Evropi koja može razgovarati sa svima, i ja sam to želio iskoristiti da razgovaramo o važnim pitanjima, a volio bih da znam i vaš stav o nekim pitanjima koja su važna za Evropu", rekao je Orban.

Poručio je i kako je ovaj sastanak održan u trenutku kada je Evropi zaista potreban mir.

"Ipak, mir neće doći sam od sebe, za to se treba potruditi. Želio sam da čujem mišljenje o tri važna pitanja. O mirovnim inicijativama, redoslijedu prekida vatre i mirovnih pregovora te viziji Evrope nakon rata. Pozicije su dosta udaljene jedna od druge. To je ono što sam čuo u Kijevu i Moskvi", mišljenja je mađarski premijer.

Nakon što je Orban posjetio Moskvu, uslijedile su i reakcije brojnih zapadnih lidera koji su kritikovali ovaj potez prvog čovjeka Mađarske.

Također, lideri su naveli kako Orban o ovom putovanju nije obavijestio Brisel, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako je Orbanova posjeta pogrešan signal Ruskoj Federaciji.