Iznenadna posjeta
78

Orban stigao u Kijev prvi put od početka ruske invazije, otkriveno o čemu će pričati sa Zelenskim

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u utorak ujutru u iznenadnu posjetu Kijevu, svoju prvu od početka invazije Rusije, potvrdio je njegov Kabinet.

Orban, koji se smatra najvećim saveznikom Rusije u EU nakon što je više puta opstruirao napore da se podrži Kijev, uključujući zaustavljanje pomoći i nastojanja Ukrajine da se pridruži bloku, bio je jedan od rijetkih evropskih lidera koji nisu posjetili Ukrajinu od ruske invazije u februaru 2022.

Diskusija Orbana i Zelenskog "će se fokusirati na mogućnosti za postizanje mira, kao i na aktuelna pitanja u mađarsko-ukrajinskim bilateralnim odnosima", rekao je Ortbanov glasnogovornik Zoltan Kovacs.

Kijev i Brisel su se uključili u intenzivnu diplomatiju s Budimpeštom kako bi se pozabavili njenim zabrinutostima, s razgovorima ranije ove godine između Andrija Jermaka, moćnog šefa ureda ukrajinskog predsjednika, i mađarskog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjártóa. Mađarska je iznijela listu od 11 uslova kojima želi da poboljša pravnu zaštitu manjina prije nego što pristane da dopusti Ukrajini ulazak u EU.

Orbanov put u Ukrajinu uslijedio je dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU.