Poznat razlog hapšenja
19

Osnivač aplikacije Telegram Pavel Durov uhapšen na aerodromu u Francuskoj

N. Ž.
Aplikacija Telegram (Foto: EPA-EFE)
Aplikacija Telegram (Foto: EPA-EFE)
Francusko-ruski milijarder i osnivač aplikacije Telegram Pavel Durov uhapšen je na francuskom aerodromu sinoć, a Reuters piše kako je razlog policijska istraga o manjku moderacije na ovoj popularnoj aplikaciji za razmjenu poruka.

Durov je letio privatnim avionom te je po slijetanju u Francusku uhapšen. Do hapšenja je došlo zbog istrage o moderaciji na aplikaciji Telegram, te sumnjama policije da se na njoj dopušta i kriminalna aktivnost.

Zasad nije poznato više detalja, a ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske još nije izašlo s punim objašnjenjem za ovaj potez.

Vrijedi istaći da je Durov 2014. godine napustio Rusiju zbog pokušaja vlasti u Moskvi da cenzurišu sadržaj na njegovoj aplikaciji. Tačnije, Durov je odbio da zabrani djelovanje opozicionih političkih stranaka na ovoj platformi.

Telegram je aplikacija za razmjenu poruka koja je postala posebno popularna u jeku ruske invazije na Ukrajinu, imajući u vidu da se obje strane u tom konfliktu koriste ovom aplikacijom za dijeljenje informacija s ratišta.

Međutim, informacije na Telegramu su često pogrešne i napravljene u svrhu propagande. Također, na samoj platformi je nizak nivo moderacije te generalno korisnici imaju pravo da je koriste na koji god način žele, što uključuje propagandu i širenje dezinformacija.

Treba još dodati kako Telegram trenutno ima oko milijardu korisnika širom svijeta.