Zveckanje oružjem
125

Oštre reakcije iz Amerike na Putinove poruke: Ukrajini mora biti dozvoljeno da se brani i tačka

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvaničnici i zakonodavci okomili su se na Vladimira Putina nakon što je ruski lider rekao da bi potencijalno ukidanje ograničenja NATO-a na Ukrajinu radi pokretanja dalekosežnih udara na Rusiju značilo da su zemlje NATO-a "u ratu" sa Rusijom.
Britanski premijer Keir Starmer sastaje se danas sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući gdje se očekuje da će njih dvojica razgovarati o popuštanju ograničenja na projektile Storm Shadow koja bi Ukrajini omogućila pogoditi ciljeve do 155 milja unutar Rusije.

Washington i London su naznačili da ne planiraju ​​promjenu politike. Ambasador Moskve u UN-u rekao je u petak Vijeću sigurnosti da bi popuštanje ograničenja označilo eskalaciju do "direktnog rata" između Moskve i NATO-a.

Ove primjedbe izazvale su ljutiti odgovor u Washingtonu, gdje su zvaničnici optužili Putina za zveckanje oružjem kako bi uplašio zemlje NATO-a da ne podrže Ukrajinu.

Američki senator Jim Risch rekao je da bi Ukrajina trebala imati ovlaštenje da gađa ciljeve duboko u Rusiji, uključujući aktivne ruske bombardere koji lansiraju projektile na ukrajinske gradove.

"On zna da bi dalekometni udari iz Ukrajine nanijeli značajnu štetu njegovim ratnim naporima. Nekoliko ruskih projektila palo je na teritoriju NATO-a i NATO nije eskalirao", rekao je on.

Također je poručio:

"Ukrajini mora biti dozvoljeno da se brani, tačka. Ako to znači da se iz ruskog vazdušnog prostora gađa ruski bombarder koji lansira rakete na ukrajinske civile, onda bi Ukrajina trebala biti u mogućnosti da izvede taj udarac".

U razgovoru s novinarima u petak, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby je rekao da vjerovatno neće biti najava o ukidanju ograničenja na ukrajinsku upotrebu projektila koje su isporučile Velika Britanija i Francuska u Ukrajini.

Ali, istovremeno je rekao da SAD i njeni saveznici iz NATO-a imaju " vlastitu računicu za ono što odlučimo da pružimo Ukrajini".

"Nikada nisam rekao da ne shvatamo ozbiljno Putinove prijetnje. Počinje da maše nuklearnim mačem, mi to shvaćamo ozbiljno i pratimo. Očigledno se pokazao sposobnim za agresiju. Očigledno je dokazano da je sposoban za eskalaciju… Ali, to nije nešto što ranije nismo čuli", rekao je Kirby.

Plan pobjede i burne rasprave

Biden i Starmer sastaju se po drugi put u Bijeloj kući nakon prošlomjesečnog samita NATO-a koji je održan samo nekoliko dana nakon što su laburisti pobijedili na općim izborima u Velikoj Britaniji i ponovo preuzeli vlast nakon 14 godina opozicije.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o nizu vanjskopolitičkih tema, uključujući Ukrajinu, sukob na Bliskom istoku...Ukrajinski lider Volodimir Zelenski će vjerovatno predstaviti "plan pobjede" Bidenu na marginama Generalne skupštine UN-a kasnije ovog mjeseca.

Dok se burne rasprave o budućnosti rata odvijaju iza zatvorenih vrata, Washington i njegovi saveznici su nastavili da obećavaju da će stati iza Ukrajine u ratu.

"Učinićemo sve što možemo da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da se brani", rekla je u petak sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.