Povlače crtu
45

Oštro upozorenje Bijele kuće za Netanyahua: Ne možemo dozvoliti da se Liban pretvori u Gazu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon prijetnji izraelskog premijera Benjamina Netanyahua prema Libanu, Sjedinjene Američke Države su u srijedu upozorile da situacija u toj zemlji ne smije postati slična onoj u Pojasu Gaze, gdje je u protekloj godini ubijeno više od 42.000 ljudi.

"Ne možemo i ne smijemo dozvoliti da se situacija u Libanu pretvori u bilo šta slično onome što se dešava u Gazi. To, naravno, ne bi bilo prihvatljivo," rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta, Matthew .

Dodao je kako odluka o tome ko čini vladu Libana pripada libanskom narodu, a ne bilo kome drugom.

"Nijedna zemlja u regionu ne bi smjela nametati libanskom narodu ko su njihovi lideri, ni Izrael, ni Sjedinjene Američke Države, niti bilo koja druga zemlja u regionu", istakao je Miller.

U videoporuci objavljenoj u utorak, Netanyahu je oštro kritikovao libansku grupu Hezbolah i pozvao narod Libana da djeluje prije nego što njihova zemlja "padne u ponor dugotrajnog rata koji će donijeti uništenje i patnju, slično onome što svjedočimo u Gazi."

Izrael od 23. septembra provodi masovne zračne napade širom Libana na, kako tvrde, ciljeve Hezbolaha, pri čemu je ubijeno više od 1.323 ljudi, a ranjeno gotovo 3.700.

Zračna kampanja predstavlja eskalaciju jednogodišnjeg prekograničnog sukoba između Izraela i Hezbolaha, koji je počeo nakon brutalne ofanzive Tel Aviva na Pojas Gaze, koja je od prošlogodišnjeg napada Hamasa usmrtila preko 42.000 ljudi, većinom žena i djece.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je region Bliskog istoka na ivici regionalnog rata usred neprestanih izraelskih napada na Gazu i Liban, Tel Aviv je proširio sukob pokretanjem kopnene invazije na jug Libana 1. oktobra.