Desničari divljali
0

Otkriven identitet ubice djevojčica u Velikoj Britaniji, ne radi se o muslimanskom imigrantu

F. H.
Axel Rudakubana, uslikan kad je bio mlađi
Axel Rudakubana, uslikan kad je bio mlađi
Policija je otkrila identitet muškarca koji je ubio tri djevojčice na plesnom kursu u Southportu, radi se o 17-godišnjem Axelu Rudakubanu.

Rudakubana je optužen za ubistvo devetogodišnje Alice Dasilva Aguiar, šesto godišnje Babe King i sedmogodišnje Elsie Dot Stancombe, kuhinjskim nožem u ponedjeljak nakon što je ušao u razred u ulici Hart u Southportu, Merseyside.

Osmero druge djece zadobilo je rane nožem, od kojih je petero ostalo u kritičnom stanju, dok su dvije odrasle osobe također kritično povrijeđene.

Ukidajući nalog o anonimnosti na sudu u Liverpoolu, sudac Menary KC rekao je da su "idiotski neredi" u dijelovima Velike Britanije nakon napada jedan od razloga zašto je u javnom interesu da se njegovo ime objavi.

Stavljajući Rudakubanu u pritvor za mladež, sudac je rekao da zadržavanje anonimnosti optuženika predstavlja opasnost od "dopuštanja drugima koji namjeravaju zlo da nastave širiti dezinformacije u vakuumu".

Optuženi bi u srijedu trebao navršiti 18 godina, što bi sudac rekao da bi to moglo biti "dodatni izgovor za novu rundu javnog nemira".

Opisujući optužbe protiv Rudakubane kao "šokantne" i da "teško da mogu biti ozbiljnije", rekao je da postoji "pravi i pravi javni interes za identitet optuženika" i da bi dopuštanje medijima da ga imenuje bilo pomoglo da se odbace dezinformacije

Odluka je uslijedila nakon što su se pojavile netačne informacije o identitetu i lažne tvrdnje da je riječ o muslimanskog imigrantu. U Southportu je u utorak navečer policija intervenirala kada su aktivisti gađali džamiju, s pet hapšenja kao rezultat nereda, tokom kojih su bačeni projektili i policija je zadobila lakše povrede.

Svaka anonimnost koja je prethodno postojala automatski bi istekla kada bi optuženi sljedeće sedmice napunio 18 godina, što bi mu omogućilo da bude imenovan u novinskim izvještajima. Suci imaju ovlasti da izdaju naloge o anonimnosti u slučajevima maloljetnika, kako bi zaštitili sigurnost optuženika, prema članku 45 Zakona o pravosuđu i dokazima u kaznenom postupku za mlade iz 1999. Međutim, Menary je rekao da je zadovoljan sigurnošću Rudakubane u pritvoru za mlade.

I advokati odbrane i tužiteljstva tvrdili su da bi Rudakubanina anonimnost trebala ostati do sljedeće sedmice kako bi se policiji dalo više vremena da uvede mjere za zaštitu njegovih roditelja i 20-godišnjeg starijeg brata. Međutim, Menary je rekao da je svjestan da je porodica već preseljena zbog njihove sigurnosti.

Imena osmero ozlijeđene djece, od kojih je dvoje otpušteno iz dječje bolnice Alder Hey u četvrtak ujutro, još uvijek su zaštićena automatskim ograničenjem prijavljivanja i stoga se ne mogu objaviti.

Tokom 55-minutnog saslušanja, Rudakubana je pokrivao lice, a trenirka mu je bila navučena do ruba kose. Odbio je govoriti, uključujući i potvrditi svoje ime, a povremeno se ljuljao naprijed-natrag i s jedne na drugu stranu. Sljedeći će se put pojaviti na sudu u Liverpoolu, 25. oktobra, a privremeni datum suđenja, u trajanju od šest sedmica, zakazan je za 20. januara.

Menary je optuženiku, koji nije uvažavao suca i nastavio pognute glave, rekao: "Smješteni ste u pritvor za mlade dok se ovaj postupak ne okonča. Taj bi se položaj mogao promijeniti kada u kratkom vremenu postanete punoljetni".