Potencijalni lijek
23

Otkriveno da steroid hidrokortizon značajno smanjuje rizik od smrtnosti kod Covid pacijenata

N. V.
Ilustracija / Shutterstock
Ilustracija / Shutterstock
Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije će od sada koristiti steroid hidrokortizon u liječenju pacijenata oboljelih od Covid-19 jer su studije pokazale da značajno smanjuje rizik od smrtnog ishoda.

Ovaj protivupalni lijek je jeftin i široko dostupan, a značajno smanjuje smrtnost kod teško oboljelih pacijenata zaraženih koronavirusom, piše SkyNews.

Studija je pokazala da bi hidrokortizon mogao spasiti jednog na svakih 12 pacijenata. Istraživači s Imperial Collegea iz Londona i Nacionalnog istraživačkog centra su otkrili da su pacijenti koji su bili na intezivnoj njezi i liječili se sedam dana hidrokortizonom imali 93 posto šanse za bolji oporavak u odnosu na pacijente koji nisu liječeni ovim steroidom.

Zajedno sa ovim lijekom istraživana je učinkovitost još dvije vrste steroida uključujući i deksametazon za koji je već utvrđeno da smanjuje smrtnost i naširoko se korisiti.

Profesor Anthony Gordon, koji je vodio istraživanje o korisnosti hidrokortizona je rekao "Objavljene studije pokazuju to da sada imamo više izbora u liječenju onih kojima je to najpotrebnije".