Ulazak u NATO
30

Otrežnjenje za švedskog premijera: Odluka Turske se proslavila uz pivo, ali će šampanjac sačekati

V. K.
Premijer Švedske Ulf Kristersson (Foto: EPA-EFE)
Premijer Švedske Ulf Kristersson (Foto: EPA-EFE)
Iako je Turska uoči samita NATO saveznika u Vilniusu odobrila ulazak Švedske u NATO, premijer ove države Ulf Kristersson izjavio je kako je svjestan da još ništa nije gotovo.

Uprkos dobroj volji koju je iskazala Turska, Kristersson je u intervjuu za Politico izjavio kako Švedsku još uvijek čeka dug put, a koji se prije svega odnosi na ratifikaciju dokumenta u turskom parlamentu.

"Mislimo da će šampanjac morati sačekati dok ne dođe do ratifikacije. Jučer smo se okupili u konferencijskoj sali i zajedno popili pivo. Kada dođe do ratifikacije, možda ćemo otvoriti i šampanjac", rekao je švedski premijer.

Kao dio dogovora između Ankare i Stockholma, dvije strane su se obavezale da stvore novi bilateralni sigurnosni sporazum te da pojačaju ekonomsku saradnju.

"Mi smo zaista dugoročno posvećeni borbi protiv terorizma, borbi protiv organizovanog kriminala i kolektivnom radu na tim stvarima", poručio je Kristersson.

Upitan da li je dobio uvjerenje od Erdogana da će ratifikacija sporazuma biti obavljena na vrijeme, švedski premijer je izjavio kako vjeruje u proces, ali je isto tako priznao da je, žargonski rečeno, lopta u dvorištu turskog parlamenta.

"Parlamenti su parlamenti. Oni moraju sami donositi odluke. Vjerujem da će se to dogoditi. Trebamo poštovati parlamente. Mislim da smo jučer napravili veoma veliki korak", zaključio je premijer Švedske.