U fokusu bivši FSB-ovac
0

Ovo su osobe koje je Rusija dobila u zamjenu za novinare i marinca: Među njima par uhapšen u Sloveniji

N. Ž.
Ruski agenti oslobođeni razmjenom sa Zapadnim zemljama (Foto: EPA-EFE)
Ruski agenti oslobođeni razmjenom sa Zapadnim zemljama (Foto: EPA-EFE)
Rusija i Zapadne zemlje su finalizirale najveću razmjenu od kraja Hladnog rata, a ukupno 24 osobe su učestvovale u ovoj razmjeni. Fokus za Rusiju bio je bivši član FSB-a, najvažnije sigurnosne agencije u ovoj zemlji i nasljednice zloglasnog KGB-a.

Riječ je o Vadimu Krasikovu, koji je 2019. godine uhapšen u Njemačkoj zbog ubistva čečenskog disidenta Zelimkhana Khangoshvilija.

Prema sudu u Njemačkoj, koji je presudu donio 2021. godine, Kresikov je, po nalogu režima u Moskvi kojeg predvodi predsjednik Vladimir Putin, ubio Khangoshvilija u berlinskom parku.

Ovaj Čečen se borio protiv Rusije tokom rusko-čečenskog rata od 1999. do 2009. godine, a u ovoj zemlji je protiv njega raspisana potjernica zbog optužbi o terorizmu.

Inače, Putin je tražio slobodu za Kresikova 2022. godine, kada je SAD radio na vraćanju košarkašice Brittney Griner. Tada je u Rusiju, u razmjeni, stigao Viktor Bout, zloglasni prodavač oružja čiji nadimak je bio "trgovac smrću."

Pored Krasikova, Rusija je dobila još jednog agenta povezanog s FSB-om. Riječ je o Vadimu Konoshchenoku, kojeg je 2023. godine Estonija izručila SAD-u. Američki pravosudni sistem ga je teretio za pranje novca u korist ruske vlade, a sada se vratio u zemlju za koju je radio.

Ruski biznismen Vladislav Klyushin je, prema američkim vlastima, učestvovao u krađi 93 miliona dolara, radeći za ruske vlasti. Uhapšen je u Švicarskoj 2021. godine, a dvije godine kasnije je izručen SAD-u. Osuđen je na devet godina zatvora u Bostonu, ali je ovom razmjenom poslan nazad u Rusiju.

Roman Seleznev je također među razmijenjenim, a on je osuđen na 27 godina zbog prevare s kreditnim karticama. Uhapšen je na Maldivima 2014. godine, a osuđen 2017. godine u SAD-u. Pored 27-godišnje, prije razmjene je služio i devetogodišnju zatvorsku kaznu, također zbog prevare.

Posebno interesantan slučaj je bračni par Artem i Anna Dultsev, koji su zbog špijunaže uhapšeni u Ljubljani. Sud u glavnom gradu Slovenije ih je ekspersno i osudio, te su tako bili dio ovog dogovora između Zapadnih zemalja i Rusije.

Razmijenjeni su i ruski špijuni Mikhail Mikushin, te Pavel Rubtsov, koji su djelovali u Norveškoj, odnosno Poljskoj.

Što se tiče SAD-a, oni su nazad dobili Evana Gershkovicha, Paula Whelana, Alsu Kurmasheva i Vladimira Kara-Murzu. Njemačka je dobila Rico Kriegera, Kevina Lika, Demurija Voronina, Hermana Moyzhesa, te Patricka Schoebela.

Oslobođeni su i ruski disidenti Ilya Yashin, Alexandra Skochilenko, Oleg Orlov, Lilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Vadim Ostanin i Andrei Pivovarov.