Pomagali vojnu huntu
16

Ozloglašena brigada Medvjed: Rusi iz Afrike povlače paravajosku, sada imaju novi zadatak

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Zbog ukrajinskog prodora u područje Kurska, Ruska Federacija je iz Burkine Faso povukla Brigadu medvjeda, paravojnu jedinicu koja je pomagala vojnoj hunti u toj afričkoj državi.

Zbog ukrajinskog prodora u područje Kurska, Ruska Federacija je iz Burkine Faso povukla Brigadu medvjeda, paravojnu jedinicu koja je pomagala vojnoj hunti u toj afričkoj državi.

i pružala zaštitu tamošnjim ključnim osobama, uključujući vjerojatno i šefa hunte Ibrahima Traoréa . To pišu francuske novine Le Monde.

Paravojna brigada koja broji stotinjak plaćenika i povezana je s ruskim Ministarstvom odbrane, u Burkinu Faso stigla je u maju. No njena je misija bila kratkog vijeka jer se sada seli u Rusiju kako bi branila regiju Kursk, izvijestio je francuski Le Monde. U regiji Kursk ukrajinska vojska je od 6. augusta uspjela zauzeti otprilike 1.300 četvornih kilometara.

Informaciju o povlačenju iz Burkine Faso francuskim je novinama telegramom potvrdio komandant brigade Viktor Jermolajev.

"Kada neprijatelj stigne na ruski teritorij, svi će ruski vojnici zaboraviti na unutrašnje probleme i ujediniti se protiv zajedničkog neprijatelja", rekao je Jermolajev 22. augusta.

Pet dana kasnije, prema Le Mondeu, njegova jedinica je objavila da se "u vezi s nedavnim događajima brigada vraća na Krim". Okupirani ukrajinski poluotok bazni je logor brigade Medvjed, iz kojeg će se kasnije prebaciti u područje Kurska.

Međutim, neimenovani zapadni dužnosnik rekao je da bi povlačenje brigade moglo biti povezano i s nezadovoljstvom zbog problema s plaćanjem nekih boraca.

"To je potpuna besmislica. Odlazimo jer je neprijatelj (ukrajinska vojska) ušao u Rusiju. Vratit ćemo se u Afriku čim završimo posao kod kuće", kazao je Jermolajev.

Borci iz Brigade medvjeda učestvovali su u misijama zaštite VIP osoba u Burkini Faso. Prema Jermolajevu, to je bio, na primjer, ruski ambasador.

Međutim, Le Monde je izvijestio da također štite šefa vojne hunte, Traoréa, budući da se barem jedan borac s oznakom Brigade medvjeda pojavio u videu u julu na kojem je Traoré snimljen prvi put na dužnosti.