Najavili niz mjera
774

Pakistan zvanično proglasio Netanyahua teroristom: "Pozivamo ostale da učine isto"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Pakistanska vlada proglasila je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua teroristom, zahtijevajući da vođa bude "izveden pred lice pravde za ratne zločine protiv Palestinaca".

Pakistan je u subotu formirao odbor za identificiranje kompanija koje će bojkotirati zbog podrške Izraelu u njegovoj ofanzivi na Gazu.

"Također je osnovan odbor za identificiranje takvih tvrtki i proizvoda u Pakistanu koji bi mogli direktno ili indirektno poticati Izrael ili snage u činjenju ratnih zločina protiv Palestinaca", rekao je Rana Sanaullah, savjetnik za politička pitanja premijera Shehbaza Sharifa.

Ovaj potez uslijedio je nakon dogovora između vlade i krajnje desne političke stranke pod nazivom Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP).

TLP je održao skup u gradu Rawalpindi u blizini glavnog grada Islamabada, koji je završio kasno u petak nakon objave sporazuma.

Sporazum zahtijeva od vlasti pružanje daljnje humanitarne pomoći za Palestince i zabranu svih proizvoda kompanija koje podržavaju Izrael.

Islamabad je također pozvao svijet da proglasi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua teroristom i rekao da ga Pakistan već smatra takvim.

"Netanyahu je odgovoran za zločine koje su počinile izraelske snage u Palestini, a mi ga smatramo teroristom i zahtijevamo od svjetske zajednice da izraelskog premijera Netanyahua proglasi teroristom", istakao je Sanaullah.

Zajedno s predstavnicima TLP-a, Sanaullah je kazao novinarima u Islamabadu da je Izrael teroristička zemlja i da je Netanyahu počinio ratne zločine.